Uitzetting van Arabische illegalen in VS

De Verenigde Staten willen 6.000 illegalen, afkomstig uit het Midden-Oosten, het land uitzetten. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie moet die deportatie nieuwe terreurdaden voorkomen.

Critici betichten de Amerikaanse regering van discriminatie, omdat ze zich specifiek richt op Arabische illegalen.

De meeste door het ministerie gezochte illegalen komen uit landen waarvan de Amerikaanse regering vermoedt dat zich daar leden van het terreurnetwerk Al-Qaeda van Osama bin Laden verschuilen. Het ministerie wil niet aangeven uit welke landen de betrokkenen precies komen.

In de VS wonen naar schatting 300.000 uitgeprocedeerde illegalen, van wie een groot deel afkomstig is uit Latijns Amerika. De tienduizenden uitgeprocedeerde illegalen uit die regio worden volgens de Amerikaanse krant The Washington Post met rust gelaten.

Het plan stuit ook op kritiek van advocaten van Arabisch-Amerikaanse immigranten, die vinden dat de Amerikaanse regering raciale maatstaven hanteert in haar strijd tegen het terrorisme. Het ministerie van Justitie ontkent dit.

De voorzitter van het Arabisch-Amerikaans Instituut, James Zogby, zei gisteren tegen The Washington Post te betwijfelen of de oorsprong van illegalen uit het Midden-Oosten van belang is bij het identificeren en opsporen van potentiële terroristen. Hij merkte op dat de meeste daders van de aanslagen van 11 september legaal in de VS waren.

Het ministerie van Justitie heeft inmiddels meer dan 5.000 mannen tussen de 18 en 33 jaar, oorspronkelijk afkomstig uit het Midden-Oosten, ondervraagd in verband met de aanslagen van 11 september. Een groot deel van hen woont legaal in de VS.

Twee Palestijnse Amerikanen die vier dagen na de aanslagen op de VS werden aangehouden, en 67 dagen in hechtenis zaten, hebben de Amerikaanse regering aangeklaagd en vragen 80.000 dollar compensatie. De twee, vader en zoon, werden op weg naar hun huis in Florida aangehouden en gearresteerd omdat hun paspoorten er verdacht uitzagen. Net als de kapers van de vliegtuigen die op 11 september neerstortten, waren de twee in het Midden-Oosten geweest, zo luidde de aanklacht tegen hen.

In Afghanistan hebben Amerikaanse troepen tot nu toe 364 leden van Al-Qaeda aangehouden. Gisteren werden in het oosten van het land twee belangrijke medewerkers van Osama bin Laden aangehouden, onder wie Abdel Hadi al-Iraqi die verantwoordelijk was voor enkele van Bin Ladens trainingskampen. Zij bleken in het bezit van laptops, mobiele telefoons en andere middelen om informatie te verkrijgen. Dat heeft de voorzitter van de Amerikaanse chefs van staven, generaal Richard Myers, gisteren bekendgemaakt.