Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Uitgebreide reportage over de verijdelde Molukse aanval op paleis Soestdijk in 1975 en een gesprek met de leider van deze operatie, Jack Malawau, die voor het eerst zijn verhaal vertelt. Verder een gesprek met president-directeur van De Nederlandsche bank, Nout Wellink, over de eerste euro-week. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, die sinds de aanslagen op 11 september van president Bush alle middelen mag gebruiken in de oorlog tegen het internationale terrorisme. Kan deze dienst optreden zonder de mensenrechten te schenden? Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Onder meer een gesprek met de nieuwe directievoorzitter van de Nederlandse Spoorwegen, ir. K. Noordzij. Ned.3, 22.25-22.58u.

Nachtstudio. Discussie over het werk van de klassieke sociologen Norbert Elias, Georg Simmel, Max Weber, Max Horkheimer en Theodor W. Adorno in relatie tot de films van Stan Laurel en Oliver Hardy. ZDF, 0.20-1.20u.

DOCUMENTAIRES

M'n ogen zeggen alles - Locked-In. Portret van de 38-jarige Dick van de Heijde, die tien jaar geleden door een herseninfarct de controle over zijn lichaam totaal kwijtgeraakte. Hij denkt, voelt, ziet en hoort als ieder ander, maar zit opgesloten in zichzelf: het locked-in syndroom. Zijn enige manier om te communiceren is knipperen met zijn linker ooglid. Hij communiceert met zijn vrouw Diana door te `letteren'. Zij noemt de letters van het alfabet en hij knippert met zijn oog bij de goede letter. Ned.1, 22.50-23.45u.

GSG9 - Die Spezialeinheit. Over de elite-eenheid van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst. De uiterst geheime eenheid werd nog nooit eerder met een camera gevolgd; ook komen medewerkers aan het woord die normaal in alle toonaarden zwijgen over hun werk. ARD, 23.00-0.30u.

SPORT

Studio sport, op weg naar Salt Lake City. Tweede deel van een serie over de voorbereidingen van Nederlandse schaatsers voor de Olympische Winterspelen. Vanavond portretten van de sprinters Jan Bos, Jakko Jan Leeuwangh, Gerard van Velde en Erben Wennemars. Ned.2, 20.57-21.48u.

KUNST

Het uur van de wolf. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.28-21.33u.

FILM

The Abyss (James Cameron, 1989, VS). Ambitieus, kostbaar maar niet geheel naadloos mengsel van rampenfilm, zalvende sciencefiction en relatiedrama. Van de maker van Titanic. Zojuist gescheiden Elizabeth Mastrantonio en Ed Harris behoren tot team dat gestrande nucleaire onderzeeër dient te redden. Harris stuit in de diepzee op buitenaardse wezens van even feministische als groene signatuur. V8, 20.30-22.50u.

. Ça commence aujourd'hui (Bertrand Tavernier, 1999, Frankrijk). Lyrisch en boos pamflet van Tavernier bewijst eer aan idealistische leerkrachten op een kleuterschool in een godvergeten Noord-Franse mijnstreek. Tegen de klippen van bureaucratie en kinderverwaarlozing op blijft een onderwijzer (Philippe Torreton) strijden om zijn kinderen aan een beter bestaan te helpen. Canvas, 21.00-23.00u.

Tank Girl (Rachel Talalay, 1995, VS). Film over de gelijknamige, oorspronkelijk Engelse stripfiguur – een 19-jarige punkheldin – resulteert in een postmoderne plundertocht langs de filmikonen van de 20ste eeuw. In de postnucleaire Australische jungle van 2033 komt onze heldin (Lori Petty), samen met halve kangoeroes, in opstand tegen de maatschappij Water & Power. V8, 22.50-0.35u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met fotograaf Carel van Hees over zijn fotoboek Play, a photographic record over jonge mensen in Rotterdam. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van scenarioschrijver Rogier Proper in Amsterdam een gesprek tussen de schrijver Adriaan Jaeggi en de Engelse dichter Ric Caddel. Verder komt de Amerikaanse schrijver Jonathan Frantzen aan het woord over zijn roman De correcties en in het tweede uur praat publiciste Lisettte Thooft over haar boekje Geld kost tijd. 747AM, 22.02-24.00u.

Knetterende letteren. Discussie over de verschillen in de hoofdredactionele artikelen in NRC Handelsblad, De Telegraaf en De Volkskrant, een recensie van de opera Salome van Richard Strauss en een gesprek met Willem van Toorn en Pietha de Voogd over hun vertaling van de gedichten van Cesare Pavese. Morgen, 747AM, 14.30-19.00u.