Stroomstoring Rotterdam raadsel

Het is nog steeds een raadsel wat de oorzaak is van de grote stroomstoring in Rotterdam-Zuid en aangrenzende gemeenten van dinsdagochtend. Door de storing zaten tienduizenden huishoudens en bedrijven bijna een uur zonder stroom.

Volgens het energiebedrijf in de regio, Eneco, stokte de stroomvoorziening nadat twee transformatoren in schakelstation Waalhaven ermee ophielden. In dat schakelstation wordt het voltage van het hoogspanningsnet van Transportbedrijf Zuid-Holland (TZH) omgezet van 150.000 naar de 25.000 Volt van het net van Eneco.

In totaal staan er drie transformatoren in het schakelstation, aldus een woordvoerder van TZH. Aan een daarvan werden werkzaamheden uitgevoerd. De twee andere moeten dan probleemloos het werk aankunnen, maar door nog onbekende oorzaak schakelde een daarvan zichzelf uit. De derde moest er toen ook uit omdat hij het werk niet aankon.

,,Er was geen sprake van een menselijke fout, en niet van een technische. Het kan wel weken duren voor we er achter zijn wat het dan wel is'', aldus de TZH-woordvoerder.

Volgens hem veroorzaakt juist de perfectie van het Nederlandse systeem relatief zoveel onrust als het dan mis gaat. ,,In andere landen gebeurt dit veel vaker en kijkt niemand ervan op.

Er staan drie transformatoren juist om de stroomvoorziening ongestoord op gang te kunnen houden. Zo'n grote storing als gisteren is een heel grote uitzondering.''