Spanje heeft vertrouwen in EU-steun van Italië

De Spaanse premier José María Aznar heeft gisteren zijn vertrouwen uitgesproken dat de Italiaanse premier Silvio Berlusconi het project van de Europese Unie steunt.

Aznar deed zijn uitspraken tijdens een gezamenlijke persconferentie met commissievoorzitter Romano Prodi na afloop van de eerste werkbespreking met de Europese Commissie in verband met Spaanse voorzitterschap in het komende halfjaar.

Gisteren opende Europese commissaris voor Mededinging, de Italiaan Mario Monti, een rechtstreekse aanval op de regering-Berlusconi door het vertrek van de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Renato Ruggiero als een ernstig verlies van de kredietwaardigheid van Italië te noemen. Monti drong er in ongewoon scherpe bewoordingen op aan dat Berlusconi ,,met een grotere zorg dan tot dusver'' zal moeten aangeven wat de Italiaanse rol binnen de EU is, zo meldt het persbureau AP.

Prodi onthield zich gisteren in Madrid van commentaar, maar vanmiddag distantieerde hij zich tijdens een persconferentie in Brussel voor het eerst van de anti-Europese uitlatingen van verschillende Italiaanse ministers die voor Ruggiero aanleiding waren op te stappen. ,,Ik deel geen woord van wat is gezegd'', aldus Prodi. Hij noemde de Europese monetaire unie een ,,definitief huwelijk''. ,,Ik geloof niet dat men daar uit kan.''

De Spaanse premier weigerde aanvankelijk in te gaan op vragen over de politieke crisis die in de Europees-Italiaanse verhoudingen is ontstaan door de kwestie af te doen als een binnenlandse aangelegenheid. Na enig aandringen verklaarde Aznar evenwel dat hij ,,absoluut overtuigd'' is dat Berlusconi ,,een positieve houding'' heeft ten opzichte van het ,,proces van Europese integratie''.

In hun gemeenschappelijke optreden onderstreepten Aznar en Prodi het belang van een ,,geloofwaardig'' plan van de Argentijnse regering om uit de zware economische, sociale en politieke crisis van dat land te geraken.

Aznar riep de Argentijnse president Eduardo Duhalde op op internationaal niveau overeenstemming te bereiken over de te nemen maatregelen. Behalve de internationale monetaire autoriteiten zou hierbij ook het bedrijfsleven moeten worden betrokken. Met name de grootste Spaanse ondernemingen dreigen stevige verliezen te moeten incasseren als gevolg van de Argentijnse crisis.