Pokkenvaccin in juli beschikbaar

Vanaf 1 juli is voor alle Nederlanders een vaccin tegen het pokkenvirus beschikbaar. Dit heeft een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag bevestigd. De productie van het belangrijkste bestanddeel van dit vaccin, pulpa, is in handen van het Instituut voor Dierhouderij en Diergezondheid (ID-Lelystad). Het vaccin zelf wordt in samenwerking met het RIVM in Lelystad bereid.

Sinds de terroristische aanslagen in Amerika van 11 september is de vrees voor bioterrorisme ook in Nederland toegenomen. Om die reden gaf minister Borst (Volksgezondheid) begin oktober het RIVM de opdracht het vaccin voor alle 16 miljoen inwoners van Nederland te produceren. Het pokkenvirus is zeer geschikt voor bioterrorisme: binnen twee maanden kan het virus anderhalf miljoen mensen besmetten. Het bestanddeel pulpa wordt verkregen door speciaal geselecteerde witte koeien het koepokkenvirus toe te dienen. Uit de blaasjes of blaren die vervolgens op de huid ontstaan, wordt de stof gewonnen.

Over twee weken dient het ID-Lelystad de eerste tien koeien het virus toe. Verspreid over acht weken moeten alle 80 koeien die het ID-Lelystad heeft gereserveerd, het virus toegediend krijgen. De productie per koe bedraagt 200 à 250 doses. De geselecteerde koeien hebben in een periode van twee weken in quarantaine gestaan, zodat het ID-Lelystad er zeker van is dat ze gezond zijn.

Op dit moment heeft het instituut nog niet alle koeien die het vaccin gaan produceren in huis. Volgens de voorlichtster van het instituut is dat geen probleem omdat besmetting met koepokken per tien koeien gaat en over acht weken verspreid is. De huidige voorraad van het pokkenvaccin is ruim twintig jaar oud en is groot genoeg om een groep mensen rondom een besmet persoon in te enten. Mocht vóór 1 juli een massale epidemie van pokken uitbreken, dan kan de voorraad verdund worden, waardoor toch de hele bevolking ingeënt kan worden.