Olympische ploeg waakzaam naar Salt Lake

De Olympische Spelen in Salt Lake City beginnen pas op vrijdag 8 februari, maar Nederland heeft de openingsceremonie voor de Winterspelen al achter de rug. Een officieuze welteverstaan.

Wie gisteren bij de overdracht van de olympische en de paralympische ploeg op nationaal sportcentrum Papendal een eenvoudige plechtigheid verwachtte, zoals vier jaar geleden, keek raar op. Pas na een twee uur durend spektakel kon prins Willem-Alexander als lid van het Internationaal Olympisch Comité de ploeg overdragen aan chef de mission Leo Visser van NOC*NSF. De kroonprins deed dat symbolisch door een ijsfakkel te overhandigen.

In het gebouw van de sportkoepel was een kunstijsbaan aangelegd, omgeven door drie tribunes, waarop in de geest van de Holiday on Ice-revue acts werden opgevoerd, met veel lichteffecten en muziek. Op het door tulpen omzoomde podium stal tv-presentator Mart Smeets de show tijdens het voorstellen van de meest markante olympiërs. Voor de hele slechte grappen, bijvoorbeeld over mormonen, was een man ingehuurd die als cabaretier werd aangekondigd. Van de overdracht, met de nodige aandacht voor de sponsors, was een heuse tv-show gemaakt.

Als een strenge bovenmeester sprak NOC*NSF-voorzitter Hans Blankert de sporters toe. De afgelopen weken had hij irritatie bespeurd bij sporters die zo lang mogelijk buiten het olympische dorp willen verblijven. Zoals Gianni Romme, die pas aan het het einde van de laatste week van de Spelen, 22 februari, zijn enige afstand rijdt, de tien kilometer. Dat voornemen gaat niet door. Uit veiligheidsoverwegingen heeft NOC*NSF de sporters verplicht uiterlijk één dag voor het begin van de Winterspelen hun intrek te nemen in het olympisch dorp. ,,Elke vier jaar kan NOC*NSF veertien dagen de baas over ons spelen'', gromde Rommes coach Peter Mueller vorige week, ,,en dan gaat men direct bepalen wat goed voor ons is''. Met Romme was hij in het nabijgelegen wintersportoord Park City graag wat langer op hoogte gebleven.

Niet alleen vanwege de teamgedachte, zei Blankert, maar vooral uit veiligheidsoogpunt dienen alle sporters daags voor het begin van de Spelen in het dorp te worden ondergebracht. ,,En dat heeft niks te maken met het pesten van atleten. De veiligheid moet op nummer één staan en die is het meest gewaarborgd in het olympisch dorp.'' Tot slot wees hij op de gevaren van het gebruik van voedingssupplementen en indirect op doping. ,,Let u in godsnaam op wat u doet!''

Vooral Gretha Smit zag en hoorde het allemaal met grote ogen aan. Met haar nuchtere opmerkingen had de marathonschaatsster die zich zo makkelijk kwalificeerde voor de 3.000 en 5.000 meter in Salt Lake City de lachers weer op haar hand. ,,De langebaan kwam er toevallig tussen'', merkte ze op, alsof haar olympische avontuur een hinderlijke onderbreking van haar marathoncarrière is.

Gisteren werd bekend dat Smit tot en met de Winterspelen zal worden gecoacht door Ingrid Paul, trainster van een van de twee kernploegen van de schaatsbond KNSB. Paul hoefde zich oorspronkelijk alleen over Tonny de Jong te ontfermen. Smits oudere zus Jenita, echtgenote van marathonschaatser Erik Hulzebosch, mag mee naar Salt Lake City als chaperonne. Jenita moet er bijvoorbeeld tijdens gezamenlijke trainingen voor waken dat Gretha `gewoon' blijft. Ze krijgt een accreditatie waarmee ze haar zus overal kan vergezellen.

Prins Willem-Alexander kon niet beloven dat hij ook deze keer de Spelen bezoekt. Op 2 februari, een week voor het begin van het evenement, treedt hij in het huwelijk met Máxima. In gedachten zal hij staan springen op de tribunes, zo beloofde hij de verzamelde sporters. In elk geval is het een veiligheidsrisico minder dat de prins van Oranje niet naar de Verenigde Staten hoeft te reizen. Over de veiligheidsmaatregelen die de atleten te wachten staan als gevolg van de aanslagen op 11 september, hield chef de mission Visser zich op de vlakte. Het Japanse voorbeeld volgt zijn ploeg niet, want: ,,Wij nemen geen gasmaskers mee.''

De olympische ploeg bestaat momenteel uit zestien schaatsers en schaatsters, één shorttracker, één snowboardster en twee vrouwenbobteams.