Océ stopt met kleine printers

Printer- en kopieerfabrikant Océ stapt uit de markt van kleine printers voor kantoren. Door felle concurrentie en lage marges is het niet meer aantrekkelijk deze machines te leveren.

Dit heeft bestuursvoorzitter R. van Iperen verklaard tijdens een toelichting op de jaarcijfers van de Venlose printer- en kopieerfabrikant. Door te stoppen met kleine printers moeten wereldwijd ruim 1.000 banen verdwijnen, waarvan 150 in Nederland op het hoofdkantoor in Venlo. Gedwongen ontslagen zijn volgens Van Iperen onvermijdelijk. De bestuursvoorzitter van Océ weigert in te gaan op het aantal gedwongen ontslagen.

De banen verdwijnen vooral bij de verkoopmaatschappijen omdat Océ de kleine printers zelf niet produceert. Deze worden geleverd door de fabrikanten Canon en Mita en vervolgens onder de merknaam Océ verkocht.

Door de levering van zogeheten `laagvolume' printers (minder dan 45 afdrukken per minuut) te staken verdwijnt volgens Van Iperen in een periode van drie tot vier jaar circa 400 miljoen euro (bijna 900 miljoen gulden) aan omzet. Dat is één achtste van de totale omzet van 3,2 miljard euro.

Océ maakt voor één land een uitzondering. In Nederland blijft de producent eenvoudige printers aan het bedrijfsleven leveren. ,,Dat is winstgevend, dus waarom zouden we daarmee stoppen?'' zegt Van Iperen.

De markt voor minder intensief gebruikte printers wordt gekenmerkt door hevig prijsverval veroorzaakt door scherpe concurrentie. De belangrijkste concurrenten van Océ zijn spelers als Xerox, Canon en Hewlett-Packard. Océ boekte al enige tijd magere resultaten binnen dit onderdeel. Voor de reorganisatie neemt Océ een buitengewone last van 125 miljoen euro. De reorganisatie moet 75 miljoen euro op jaarbasis aan besparingen opleveren. Daarvan moet dit jaar ongeveer de helft zijn gerealiseerd.

Door de reorganisatielast komt de nettowinst van het bedrijf over 2001 uit op 10,1 miljoen euro tegen 151,7 miljoen euro een jaar eerder. De omzet bleef stabiel op 3,2 miljard euro. Océ verwacht dat de resultaten over de eerste helft van dit jaar lager liggen dan vorig jaar.