Noorwegen heeft eerste keuze bij nieuw schaatspak

Nu alle Nederlandse deelnemers in Salt Lake City verplicht zijn in kleding van Nike uit te komen tijdens de Olympische Winterspelen, krijgt Noorwegen de eerste keuze bij het in Delft ontwikkelde nieuwe schaatspak. Het Deltapak Flash is de wetenschappelijke `doorstart' van de zigzagstrips die vier jaar geleden bij de Spelen in Nagano bijdroegen aan de successen van de Nederlandse schaatsequipe.

Wetenschappers Nando Timmer en Leo Veldhuis van Flowtec Aerodynamics becijferden bij de windtunnel van de Technische Universiteit (TU) in Delft een verhoogd rendement van vijf procent. Het pak wordt voor iedere schaatsenrijder op maat gemaakt door Hunter Sports van de in het schaatsen bekende Bert van der Tuuk.

De manager is uiteraard teleurgesteld dat de Nederlanders zijn creatie niet zullen aantrekken. ,,Nike deed al in het zomertrainingskamp van St. Moritz een voorstel aan de schaatsbond'', vertelt Van der Tuuk. ,,Ik had ook een kans, maar juni vond ik te vroeg want er waren nog ontwikkelingsstadia gaande. Bovendien: als je zeven maanden voor de Spelen een pak afgeeft, kunnen anderen het zelf ook maken.''

Bij de windtunnel van de TU ontstond de indruk dat de begeleiding van de Nederlandse ploeg heeft gekozen voor het geld en niet voor de ultieme winst in aerodynamica. Het Amerikaanse merk wil uiteraard scoren met de swoosh bij de winterspelen in eigen land.

De Poolse rijder Pavel Zygmunt demonstreerde gisteren in de windtunnel de seconden winnende kleding. De winnaar van de zilveren medaille op de 10.000 meter, zondag bij de Europese kampioenschappen in Erfurt, hoopt vurig een outfit te krijgen. ,,Testen met de huidige wedstrijdkleding van Wehkamp en Noorwegen, die hetzelfde is, en het nieuwe pak gaven inderdaad vijf procent verschil te zien.''

Het pak is een verfijning van de strips die eigenlijk alleen voordeel brengen op de lichaamsdelen die recht blijven. Daarom zaten de strips in Nagano alleen op de onderbenen en de hoofdkap. In het nieuwe pak zijn de voordelen van de strip verwerkt over meer lichaamsdelen, maar steeds in de voordelige hoek van de windvang. De strips zijn nu delta's, ruwe driehoekjes. Bij het aanspannen van de spieren en een andere zithouding zijn strips lastig. Dat probleem is nu ondervangen.

Schaatsers met dikke benen hebben er het meeste voordeel van. Van der Tuuk hoopt dan ook dat de 1.500-meterspecialisten Adne Søndral en Petter Andersen het pak willen aantrekken, want dat zijn rijders met wie hij kan scoren. De beslissing is nog niet gevallen, maar de Noorse technisch manager Geir Karlstad verblijft een hele week in Delft om voldoende bewijsmateriaal te vergaren. Pasvorm en `ademend vermogen' zijn getest door gewone schaatsenrijders die onwetend waren van wat ze droegen. De Winterspelen beginnen over een maand, op 8 februari.