Miljardenprojecten van Shell in Nigeria en China

De Koninklijke/ Shell Groep gaat 7,5 miljard dollar (8,3 miljard euro) extra investeren in Nigeria en heeft, samen met partners, in China een voorlopig contract getekend voor een project dat 18 miljard dollar aan investeringen vergt. Het gaat daarbij om de winning van gas en de aanleg van een gaspijpleiding van vierduizend kilometer.

Het Nederlands-Britse Shell zei vanmorgen dat er in het eerste kwartaal een beslissing wordt genomen over investeringen in Nigeria, het Afrikaanse land waar de energiegigant al een belangrijke positie heeft. ,,We overwegen nieuwe investeringen met onze partners'', aldus een woordvoerder. Shells partners zijn de Nigeriaanse staatsoliemaatschappij, het Franse TotalFinaElf en het Italiaanse Agip. Shell kon nog geen bedrag noemen, maar de 7,5 miljard dollar die in de diverse kranten wordt genoemd is ,,een reële inschatting'', aldus de woordvoerder. Als de investering er daadwerkelijk komt, zal Shell zijn huidige olieproductie van 800.000 vaten per dag in Nigeria verdubbelen in het jaar 2010.

In China dingt een consortium met Shell sinds begin vorig jaar mee in de strijd om een megaproject voor gaswinning in de provincie Xinjiang in het noordwesten van China. Daar hoort ook een pijpleiding bij naar Shanghai. Vorig jaar werd een bedrag van tussen de 17 miljard en 19 miljard dollar genoemd voor het project. Een woordvoerder van Shell weigerde in te gaan op berichten dat het consortium een voorlopige overeenkomst heeft getekend, waarbij het staatsbedrijf PetroChina de meerderheid van de zeggenschap krijgt en Shell samen met het Russische gasconcern Gazprom en Hongkong & China Gas een belang van 45 procent zouden krijgen. ,,We zijn in gesprek'', was het commentaar van een woordvoerder van Shell. Volgens persbureau Bloomberg maakt ook een voorstel van de Amerikaanse concurrent ExxonMobil nog een kans.