Militairen vast in Turkije

De Nederlandse kwartiermakers die op weg zijn naar Afghanistan zitten vast in Turkije, door de slechte weersomstandigheden in de Turkse havenstad Trabzon en de Afghaanse hoofdstad Kabul. De militairen, afkomstig van de luchtmobiele brigade en het Korps Commandotroepen, zullen volgens het Nederlandse ministerie van Defensie met ,,even enige vertraging'' de reis naar Kabul voortzetten.

De 32 Nederlandse, zeventig Duitse en twee Oostenrijkse militairen maakten gisteren een tussenlanding in de havenstad Trabzon in het noordoosten van Turkije. Zij hadden daar de afgelopen nacht moeten vertrekken richting Kabul, maar zware sneeuwval heeft dat verhinderd. Er wordt volgens Defensie alles aan gedaan zo snel mogelijk verder te reizen.

De tussenlanding was nodig omdat de relatief zware KDC-10 waarmee de militairen uit Eindhoven vertrokken, nog niet op het provisorische vliegveld bij de Afghaanse hoofdstad kan landen. In Trabzon stonden daarom twee Hercules-transportvliegtuigen voor de kwartiermakers klaar.

De Nederlandse militairen moeten in Kabul de komst van tweehonderd Nederlandse militairen voorbereiden die deel gaan uitmaken van een internationale vredesmacht onder leiding van het Verenigd Koninkrijk van in totaal 3.000 tot 4.000 man.