Loterij tijdens Spelen

Sportkoepel NOC*NSF en De Lotto gaan rondom de Olympische Winterspelen in Salt Lake City een olympische loterij organiseren, onder het motto `Nederland speelt voor goud'. De opbrengst uit de verkoop van de loten moet ten goede komen aan de topsportaccommodaties in Nederland. De Lotto en NOC*NSF hopen 400.000 loten te verkopen. Van de verwachte opbrengst van vier miljoen euro gaat 2,5 miljoen naar NOC*NSF.

,,Voorlopig is het een eenmalig initiatief'', aldus een woordvoerster van NOC*NSF. ,,Maar als het een succes blijkt te zijn, zou het een vervolg kunnen krijgen.''

In Nederland is een tekort aan geschikte topsportaccommodaties. De Tweede Kamer heeft in december al ingestemd om ruim 22 miljoen euro beschikbaar te stellen voor een nieuw fonds voor belangrijke sportaccommodaties en topevenementen. ,,Maar we vinden dat er meer nodig is. We willen vooral investeren in de voorbereiding van de sporters. De loterij kan een mooie bijdrage leveren.'' Bovendien hoopt NOC*NSF dat kopers van de loten zich ,,tastbaar verbonden voelen'' met de olympische sporters.

Vanaf morgen kunnen sets van vijf loten op het postkantoor worden gekocht, voor de prijs van tien euro. Er zijn vijf hoofdprijzen van 100.000 euro. De trekking is op zaterdag 23 februari, de voorlaatste dag van de Olympische Spelen. NOC*NSF hoopt met de loterij ongeveer tweeënhalf miljoen euro binnen te halen.

Schaatser Erben Wennemars uit de ploeg van Peter Mueller is het gezicht van de actie. De sprinter neemt in Salt Lake City deel aan zijn tweede Olympische Spelen en geldt als een van de populairste schaatsers van Nederland.

De Lotto is een van de belangrijkste financiers van de sport in Nederland. Van de opbrengst gaat jaarlijks zeventig procent naar de sport, in totaal ongeveer 35 miljoen euro.