Kleisterlee legt zweep over Philips

Gerard Kleisterlee, de vorig jaar mei aangetreden nieuwe topman van Philips, lijkt de zaken resoluut aan te pakken. Dat is goed nieuws. Het Nederlandse elektronicaconcern heeft de afgelopen twintig jaar eigenlijk steeds weer teleurgesteld. Initiatieven om Philips te herstructureren kennen meestal een veelbelovende start en lopen vervolgens vast in apathie.

Kleisterlee's belangrijkste belofte is dat hij de kosten vanaf midden volgend jaar met 1 miljard euro per jaar wil terugdringen. Dat is meer dan driemaal de 300 miljoen euro die hij eerder al op de overheadkosten wilde besparen. Als de operatie slaagt, gaat de operationele marge met 2,5 procent omhoog.

Of alleen bezuinigingen genoeg zijn om het door Philips beoogde doel van een operationele marge van 10 procent te halen, is een ander verhaal. Daarbij kan een ander deel van Kleisterlee's strategie – het afstoten van divisies met kleine winstmarges van pas komen. Hij heeft de productie van mobiele telefoons, videorecorders en beeldbuizen al uitbesteed. Nu heeft de Philips-topman de divisie voor `contract manufacturing services', die printplaten voor elektronica maakt voor Philips en andere afnemers, in de etalage gezet. Met een omzet van 1,7 miljard euro en 7.000 werknemers is dit een redelijk grote divisie.

Een concern dat zich tot zijn kernactiviteiten beperkt moet makkelijker te besturen zijn. Kleisterlee's initiatieven zijn dus positief. Maar dat betekent niet dat de aandelen, die sinds het dieptepunt in september bijna in waarde verdubbeld zijn tot 34 euro per stuk afgelopen dinsdag, een koopje zijn. Alleen een hausse in de sector voor halfgeleiders (chips) zou een nog hogere koers rechtvaardigen. Als je uitgaat van een waarde van viermaal de omzet voor de chipdivisie, kan Philips als geheel op basis van een eenvoudige optelsom 40 euro per aandeel waard zijn. Maar als je uitgaat van een waarde van tweemaal de omzet voor de chipdivisie, dan is de koers nu al te hoog.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld