Groente heel duur

De prijzen van groente zijn de laatste weken heel hard gestegen. Zo zijn bloemkool, komkommer en andijvie 40 procent duurder dan vorig jaar.

Dat komt door het extreem slechte weer en mislukte oogsten in Spanje en Griekenland, zei vandaag een woordvoerder van de groente- en fruitveiling The Greenery. Hij verwacht dat de hoge prijzen nog een paar weken zullen aanhouden.

In Nederland zit op het moment vrijwel niets in de grond, dus alle groente moet uit andere landen komen. Witlof, veldsla en radijs, de echte Hollandse groenten, zijn ook een stuk duurder geworden. Dit komt volgens The Greenery door teeltinkrimping als gevolg van juist lage prijzen in het verleden.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) merkt de prijsstijging goed. ,,De consumenten schrikken van de prijzen in de winkels. Wat we heel duidelijk zien, is dat ze diepvries- en blikgroente kopen.'' Volgens een woordvoerster van het CBL is de verkoop van diepvriesgroente met 10 tot 20 procent toegenomen. ,,De consumenten willen in deze periode toch hun stamppot eten.''