Denken doen anderen voor hem

Co Stompé (39) besloot een halfjaar geleden prof te worden. De tussenliggende periode heeft de darter uit Amsterdam benut om een hecht begeleidingsteam te formeren.

Het is nog vroeg als Rob Dingshoff (48) en Tobie van Laarhoven (46) plaatsnemen in de lounge van The Lakeside International Hotel. De respectievelijk manager en mental coach van darter Co Stompé ogen ontspannen. Sigaretje in de mond, vrolijke oogopslag. Er is alle reden tot tevredenheid, want het officieuze wereldkampioenschap dat dezer dagen in Frimley Green wordt gehouden verloopt tot dusverre voorspoedig voor hun pupil.

Dingshoff: ,,Vanaf het moment dat Co afgelopen zomer besloot professional te worden, zijn de mogelijkheden hem te begeleiden veel beter geworden.'' Van Laarhoven, instemmend: ,,Co heeft veel progressie geboekt.''

De mental coach uit Den Bosch maakte tot voor kort deel uit van de begeleidingsstaf die Raymond van Barneveld ondersteunde, en deed in die hoedanigheid veel ervaring op. ,,Een darter moet zich niet bezighouden met `het randgebeuren', want dan wordt de concentratie minder'', weet Van Laarhoven. ,,Om Co in staat te stellen de laatste stap naar de absolute top te zetten was het noodzakelijk een goed team om hem heen te formeren. Co hoeft zich nu alleen maar met het spelletje bezig te houden.''

Zeker op The Embassy is dat van belang, benadrukt Van Laarhoven. ,,Bij dit evenement komt zoveel meer om de hoek kijken in vergelijking tot elk ander toernooi ter wereld. De Embassy is bepalend voor de toekomst van Co. Dat legt een enorme druk op zijn schouders.''

Als even later Daniëlle Ros (33) aanschuift, is het begeleidingsteam compleet. Ros is sinds vijf jaar de levensgezellin van Stompé, en zijn steun en toeverlaat. ,,Het is nu zo dat Co zich nergens meer druk over hoeft te maken. Als er een probleem is, lossen wij dat met zijn drieën op. Co ervaart dat ook zo. Anders zeg ik gewoon dat hij zijn mond moet houden. Denken doen wij voor hem.''

Zelf is de Amsterdamse darter tevreden, sinds hij afgelopen zomer zijn baan als trambestuurder opgaf. ,,Tobie van Laarhoven heeft veel ervaring in het mentaal begeleiden van darters. Daarin is hij beter dan mijn manager. Rob Dingshoff is vooral goed aan de zakelijke kant. Daarom is deze teamsamenstelling voor mij ideaal. Dat moet ook wel, want ik ben professional en verdien mijn brood met darten.''

Wanneer Stompé een wedstrijd gooit, neemt alleen Van Laarhoven direct naast het podium plaats. Want: ,,Ik moet hem scherp houden tijdens een partij, zodat hij zijn concentratie vasthoudt. Daar gaat het om. Darten hoef ik hem niet te leren. Dat kan hij als de beste. In de eerste ronde, tegen Mike Veitch, betrapte ik hem erop dat zijn ogen afdwaalden. Hij zocht contact met de zaal. Op dat moment greep ik in, schreeuwde ik hem iets toe. Daarna was hij weer bij de les en won de partij.''

Gisteravond bekeek het Amsterdamse kamp gezamenlijk de verrichtingen van Raymond van Barneveld. Mede dankzij een persoonlijk record (33,78 punten per pijl) maakte de tweevoudig winnaar uit Den Haag (1998 en '99) korte metten met Erik Clarys, de Belg met de bijnaam The Sheriff. In recordtijd (23 minuten) stond het 3-0 voor de huidige nummer één van de wereldranglijst. Barney drong daarmee door tot de kwartfinales. Daarin komt hij uit tegen de Engelsman Mervyn King, die gisteren afrekende met de Oostenrijkse Bosniër Mensur Suljovic.

Stompé was diep onder de indruk van de verrichtingen van zijn landgenoot. ,,Raymond toonde vastberadenheid'', constateerde hij. ,,De manier waarop hij op het podium stond, was imponerend. Raymond was overtuigd van zichzelf en hield zijn concentratie het hele duel vast. Vastberadenheid die ik mis. Ik leer daar nog steeds van. Alles wat ik doe, heb ik van hem afgekeken.''

Van Laarhoven erkent dat Stompé (nog) niet zover is als Van Barneveld. ,,Co verliest nog te makkelijk zijn concentratie. Dat kunnen we ons tegen Bob Taylor (vanavond zijn tegenstander in de tweede ronde, red.) niet veroorloven. Een paar jaar geleden stond Co met 2-0 voor tegen Roland Scholten. Hij speelde een gewonnen partij. Totdat hij met het publiek ging spelen en zijn concentratie verslapte. Hij verloor met 3-2. Dat mag nooit meer gebeuren.''

    • Arnout Verzijl