Deense regisseuse Henning-Jensen overleden

De Deense filmregisseuse Astrid Henning-Jensen is maandag op 87-jarige leeftijd in een rusthuis in Kopenhagen overleden. De film Ditte het mensenkind (Ditte menneskebarn) over een weeskind in een vijandige omgeving, die ze in 1946 samen met haar man Bjarne Henning-Jensen regisseerde naar een roman van Martin Andersen Nexø, was ook in Nederland een groot succes. Het paar ontmoette elkaar in de jaren veertig als acteurs in het Kopenhaagse theater. Met een aantal volgende films legde het regisseursduo de grondslag voor de internationaal in hoog aanzien staande traditie van Deense jeugdfilms.

Astrid Henning-Jensen zou als solo-regisseuse langer doorgaan dan haar in 1995 overleden echtgenoot. Ze maakte ook enkele poëtische, humanistische speelfilms over vrouwenonderwerpen, die in eigen land veel bezoek trokken. Het in een kraamkliniek gesitueerde Vinterborn (Winterkind) won in 1979 een Zilveren Beer in Berlijn en ook ojeblikket (Het ogenblik) over borstkanker werd in 1980 goed ontvangen.

Henning-Jensens laatste, innemende en wijze film Bella min bella werd in 1996 echter door de gewijzigde tijdgeest zeer vijandig bejegend. In 1984 speelde Astrid Henning-Jensen een rol in Lars von Triers eerste film, Forbrydelsens element (The Element of Crime).