De Limburgse `flowershop' van The Beatles

Toen The Beatles in januari 1968 naar India vertrokken voor een cursus transcendente meditatie bij Maharishi Yogi sleepten ze in hun kielzog de hele wereldpers mee. In één klap was de Indiase goeroe een `ster'. The Beatles geloofden dat zijn meditatiemethode zou zorgen voor 'bewustzijnsverruiming'. Een voor een echter verlieten ze na enkele weken teleurgesteld de ashram aan de voet van de Himalaya. De `hemelse verlichting' waarop ze hadden gehoopt trad niet in. Bovendien waren ze gaan twijfelen aan de integriteit van de Maharishi (`Grote Ziener') omdat deze de actrice Mia Farrow ongewenst intiem zou hebben bejegend.

Ruim een jaar later kregen John Lennon en George Harrison in Engeland van een andere goeroe – Swami Prabhoepada, oprichter van de Hare Krishna-beweging – te horen dat Maharishi Yogi geen verlichte geest was, maar een tweederangs figuur. De Swami omschreef zijn concurrent als `een postbode die zelf niet meer weet waar het postkantoor is'.

Zoals bekend bleef van de vier Beatles alleen de onlangs overleden George Harrison belangstelling koesteren voor Indiase wijsheden. Hij bekende zich tot de Hare Krishna-beweging, over Maharishi Yogi sprak hij nauwelijks nog.

Het was dan ook verrassend dat hij afgelopen zomer in het Midden-Limburgse Vlodrop is geweest om de nu bijna 84-jarige Maharishi te bezoeken. Nadat deze zich in 1990 definitief vestigde in het langs de IJzeren Rijn gesitueerde St. Ludwig-complex, een voormalig internaat, heeft Harrison hem zelfs meermalen bezocht. Ook Paul McCartney heeft weer interesse. Hij was vorig jaar nog in Vlodrop. Op weg naar een mode-show in Parijs van zijn dochter Stella ging hij bij Maharishi langs om, zoals hij zei, `thee te drinken'.

In dezelfde periode heeft ook Ringo Starr de `Maharishi European Continental Capital' in de bossen bij Vlodrop aangedaan. Ludwig The Beatles, stond vroeger op zijn drumstel. Nu toog hij naar het monumentale gebouw Sint Ludwig; liep hij daar waar in de jaren zestig ongetwijfeld jongens vermanend zijn aangesproken op hun Beatlekapsel door de uit Duitsland afkomstige Franciscanen die het internaat, vijfhonderd meter over de grens, sinds 1909 bestierden. De Duitse paters waren naar Nederland uitgeweken omdat katholiek onderwijs in Duitsland nog altijd te lijden had van Bismarcks `Kulturkampf'.

Andere celebrity's uit de popmuziek hebben Maharishi de afgelopen jaren eveneens in Vlodrop opgezocht. Een van de Stones, Maurice Gibb van The Bee Gees... En net als de drie ex-Beatles kwamen ze allemaal eerst over de vloer bij de bloemenopslag van het echtpaar Van der Geer in het nabijgelegen buurtschap Etsberg, om voor Maharishi Yogi een bloemetje te kopen. Ze hadden ook terecht gekund in Van der Geers winkel op een vlakbij gelegen kruispunt, maar de ex-Beatles neuzen liever in het magazijn dat is ondergebracht in de loods bij een sfeerloos bakstenen woonhuis uit de jaren vijftig.

Links naast het pand is een afgerasterde plaats waar een collie blaffend reageert op `volk'. Voor de rest ziet men inspiratieloos akkerland. Alleen de gevelpoort springt eruit dankzij de kleurrijke schildering van een soort revuemeisje, langbenig, uitdagend voorover gebogen; haar minirokje en hoofddeksel hebben de vorm van een bloem. Op de stijl een deurbel met verticaal de tekst: `Hier bellen a.u.b.'

Was George Harrison hier klant? En Paul McCartney, Ringo Starr? Mike Love van The Beach Boys is hier geweest. Hij was er al bij in India in '68 – waar The Beatles niet alleen mediteerden maar ook componeerden – en zou verantwoordelijk zijn voor het surf sound-achtige middenstuk ...the Ukraine girls really knock me out... etc. in het nummer `Back in the U.S.S.R.'

Een paar honderd meter bij de bloemenhandel vandaan ligt een betonnen landingsplaat voor helikopters. Het liefst had Maharishi een heliport op zijn eigen terrein, maar het 30 hectaren grote stuk grond is een inham in het Nationaal Park `De Meinweg' en dus kreeg hij daarvoor geen vergunning. Het zou de stilte verstoren.

Nu staat er regelmatig een BWM, een Mercedes, of een verlengde Amerikaanse limousine te wachten bij de betonnen landingsplaat in een kale akker. Het zijn captains of industry die hier landen, regeringsfunctionarissen uit India, de president van Zambia, president Chissano van Mozambique. Met de hulp van deze invloedrijke personen wil Maharishi meditatiecentra stichten over de hele wereld. Met overgave draagt zijn staf `wetenschappelijke bewijzen' aan dat transcendente meditatie een weg is naar meer hersenactiviteit, innerlijke rust en wereldvrede. Na 11 september is het vertrouwen in zijn `methode' wat verzwakt en komen er ook minder giften. Maar George Harrison zou een forse som hebben nagelaten. Maharishi's hoofdproject is nu het bijeenbrengen van 40.000 vedische pandits – Indiase ingewijden in de diepere kennis – aan de oever van de Ganges. Zodra deze daar en masse mediteren zal er vrede neerdalen, op de hele wereld. Verder wil hij `St. Ludwig' slopen en er voor bijna honderd miljoen vedisch verantwoordelijke nieuwbouw plegen. Maar de juridische procedures lopen nog steeds.

De zakenlieden en regeringsleiders die Maharishi bezoeken bellen doorgaans ook eerst aan bij Van der Geers bloemenloods, net als de ex-Beatles. Binnen is het helemáál rock 'n' roll: koud metselwerk, schappen op plankdragers, ijzeren stellages, een rommel van dozen, goudkleurige potten, en... nauwelijks bloemen. Die bevinden zich in de koelruimte achter een zware deur in plastic kratten. Daar kijken klanten rond.

Erg toeschietelijk is mevrouw Van der Geer niet. Ja, tegen Paul McCartney heeft ze gezegd: ,,Ik weet wie u bent''. En even een praatje met hem gemaakt. Maar doorgaans zal haar illustere klandizie niet veel aan haar merken. ,,Pas als ze weg zijn denk ik: goh, toch wel bijzonder.''

Als `hofleverancier' van de ambitieuze Indiër doet ze goeie zaken. Dagelijks komen per fax of e-mail bestellingen binnen voor bloemen die bij de geestelijke kwaliteit moeten worden bezorgd. Vandaag ook weer? Mevrouw Van der Geer wijst op enkele emmers boeketten. ,,Die moet ik straks brengen.''