Bizarre voedselblokkade in ziekenhuis

Afghaanse militairen blokkeren de toevoer van voedsel naar enkele Al-Qaedastrijders, die met explosieven op hun lichaam gebonden in een ziekenhuis verblijven.

De man lag bijna een halve meter van de schoenen die van zijn lichaam waren afgeblazen door de handgranaat. Zijn vingers waren zwartgeblakerd door het vuur. Hij was dun. De mannen die om het lichaam heen stonden vroegen zich af of dat kwam doordat hij uit Jemen kwam, waar de meeste mensen dun zijn, of doordat hij langzaam was uitgehongerd in de gebarricadeerde ziekenhuiskamer waaruit hij was gevlucht.

Twee weken lang, voordat Al-Qaedastrijder Mohammed Rasool probeerde te ontsnappen, hadden Afghaanse militairen alle voedsel tegengehouden naar de kamer in het Mir Weis Ziekenhuis in Kandahar. Met zes andere gewonde Arabieren had Rasool daar op een kamer gelegen. Volgens een lokale commandant hadden de Afghanen opdracht gekregen van Amerikaanse troepen om de strijders van Al-Qaeda uit te hongeren in het ziekenhuis. De Arabieren waren onmogelijk te benaderen door anderen omdat zij explosieven aan hun lichamen hadden gebonden.

Het was een ,,Amerikaans bevel om hun geen eten te geven'', zegt Hafiz Ulah, de anti-Talibaancommandant die toezicht hield op de bizarre gijzeling in het ziekenhuis. ,,De enige reden voor deze man om te proberen te ontsnappen was honger.'' Wat de reden voor zijn ontsnappingspoging ook geweest was, de poging eindigde gisterochtend toen Rasool een granaat tot ontploffing bracht, aldus Ulah. Op een Amerikaanse militaire basis buiten Kandahar zegt een woordvoerder van de mariniers dat hij geen informatie had over deze operatie. ,,Een concreet geval over voedsel, of het afsnijden van voedsel zegt mij niets'', aldus majoor Chris Hughes.

De blokkade van het ziekenhuis heeft scherpe kritiek uitgelokt bij het Rode Kruis. Volgens verschillende bronnen bevalen speciale Amerikaanse eenheden wel degelijk het beleg van het ziekenhuis. ,,Ik begrijp dat dit een moeilijke situatie is, een militaire situatie, maar mensen moeten zich houden aan humanitaire basisprincipes'', zegt Gian-Battista Bacchetta, hoofd van de delegatie van het Internationale Comité van het Rode Kruis in Kandahar. ,,Je kunt mensen niet zomaar uithongeren.''

Artsen en andere medewerkers van het ziekenhuis, dat wordt ondersteund door het Rode Kruis, zijn eveneens bezorgd over de situatie, maar zeggen dat zij er niet veel aan kunnen doen. ,,Het zijn niet onze patiënten'', zegt Abdul Sami, directeur van het ziekenhuis. ,,Het zijn gevangenen. We hebben daar geen zeggenschap over.'' Een andere arts, Abdul Jabar, zegt dat hij het ,,persoonlijk niet eens'' is met de blokkade.

De beproeving begon in de eerste week van december, toen negen Arabieren – de meesten vermoedelijk uit Jemen – zich meldden in het ziekenhuis na een bombardement van de Amerikanen. Ze waren zich ervan bewust dat Kandahar op het punt stond in handen te vallen van de anti-Talibaanoppositie, en besloten granaten en andere explosieven aan hun lichamen te binden, onder het dreigement dat zij zichzelf zouden opblazen als zij een westerling zagen.

Sindsdien is het aantal patiënten teruggelopen tot zes. Op kerstavond werd één patiënt naar buiten gelokt en gevangen genomen door Amerikaanse militairen. Een dag later bleken de Amerikanen een tweede patiënt gevangen te hebben genomen.

De jongeman die zich Rasool noemde, had een gebroken arm. Net als de zes andere strijders had hij sinds Kerstmis nauwelijks meer gegeten. Over hun overgave wilden ze niet praten. Ze bleven in leven op een klein rantsoen van koekjes, wat eieren, houdbare melk en ander houdbaar voedsel dat ze voor de belegering te pakken hadden gekregen.

Om vijf uur gisterochtend sprong Rasool vanaf de tweede verdieping naar beneden, waar hij op een binnenplaats terechtkwam. Hij werd gezien door bewakers toen hij naar de hoofdingang rende, veranderde van richting en kwam terecht bij een bijgebouw. Daar bracht hij een van de granaten aan zijn riem tot ontploffing. ,,We wilden hem arresteren'', zegt commandant Ulah. ,,Hij wilde niet gearresteerd worden.''

© LAT WP Service

    • Karl Vick