Ahold onderuit op Beursplein 5

Supermarktconcern Ahold had het vanmorgen moeilijk op het Damrak. Het bedrijf heeft last van de zogenoemde tangocrisis in Argentinië. Gisteren meldde bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven dat zijn bedrijf een voorziening heeft getroffen van 100 miljoen euro wegens de devaluatie van de Argentijnse peso, waardoor de afbetaling van een dollarlening onzekerder is geworden. Het supermarktbedrijf verloor gisteren al behoorlijk op het Damrak, en vanmorgen ging er nog eens ruim 3 procent van de koers af.

De effectenbeurs in Amsterdam had sowieso moeite om de weg omhoog te vinden. De belangrijkste graadmeter van 25 hoofdfondsen, de AEX-index, stond tegen het middaguur op een marginaal verlies van 0,15 punt op 494,15.

De stemming was verdeeld. In de kop waren ASML, Buhrmann, DSM en Philips te vinden. Onderaan bungelden Ahold, Wolters Kluwer en KPN.

ASML kreeg wind onder de vleugels door een hogere waardering van analisten. Die stelden het koersdoel op 30 euro. De chipmachinefabrikant uit Veldhoven klom hierdoor met 3,24 procent naar 22 euro. Voor de stijging met 2,4 procent naar 13,58 euro van het aandeel Buhrmann hadden analisten geen verklaring.

DSM krijgt waardering wegens gunstige analistenrapporten. Het aandeel ging daardoor de afgelopen dagen al met ongeveer 4 euro omhoog, vanmorgen kwam daar weer 1,20 euro bij en kwam het chemieconcern uit op 44,50 euro. De belangstelling van het Saoedische Sabic voor de florerende petrochemietak is daar mede de oorzaak van.

Ook ING, dat evenals Ahold duidelijkheid heeft geboden over de te treffen voorzieningen in het Zuid-Amerikaanse land, moest opnieuw terug. De bankverzekeraar verloor ruim 2 procent op 27,25 euro. Verder leverde KPN in. Het telecomconcern verloor 1,3 procent op 5,98 euro.

In de MidKap-index floreerde Océ. De printerfabrikant uit Venlo streek zijn winst op na bekendmaking van de jaarcijfers. Die duiden erop dat het in de tweede helft van dit jaar klaar is voor een opleving in de economie. Het bedrijf meldde gisteren dat er ontslagen op komst zijn. De organisatie is dan gestroomlijnd. Dat goede nieuws stuwde het aandeel vanmorgen met 1,5 procent omhoog naar 11,94 euro.