Zijpaden

`Niets saaiers dan het lezen van een Italiaanse reisbeschrijving – op wellicht het schrijven ervan na – en de auteur kan haar alleen enigszins draaglijk maken door over Italië zelf zo min mogelijk te praten', aldus Heinrich Heine in de pocket Italië; reisverhalen, een bundeltje met uiteenlopende schrijvers als Mensje van Keulen, Cees Nooteboom en Herman Hesse. Wat een reis de moeite waard maakt, zijn vaak niet de feiten, de openingstijden en de toeristische tips uit de doorsnee reisgids, maar de zijpaden, de kleine obsessies en de blik van een specifieke auteur op een plek. Zo bezien is dit boekje een ideale reisgenoot, waarin Redmond O'Hanlon nu eens niet in een donker oerwoud doolt, maar op zoek is naar het beste onbekende restaurant in de omgeving van Padua en Mensje van Keulen op bezoek gaat bij de zuster van de schilder Morandi in Bologna. Drie schrijvers (onder wie Heine) bieden drie verschillende blikken op Genua en de lezer treft onder meer nog een kleine gids voor de maffiatoerist. Voor de bezoektijden koopt hij maar een andere gids.

Italië; reisverhalen. Pandora pocket, uitg Contact, 350 pagina's, ISBN 90 254 1973 9, prijs E7,94.