Wild water

De Dordogne, een van de Franse rivieren die op het Centraal Massief ontspringen, is een geliefde vakantiebestemming van veel Nederlanders. Pittoreske stadjes, romantische burchten en lieflijke landschappen – zij het 's zomers wel platgewalst door de toeristenstroom. Mort aux Hollandais staat hier en daar op de muren gekalkt, vooral als reactie op het tweedehuizenbezit.

Wie de drukte wil ontlopen moet de Dordogne per kano doen. De aangewezen reisgids daarvoor schreef Jan Wester, een kano-enthousiast van het eerste uur, die zelf jaren in de Dordogne woonde. De gids is geschikt voor beginnende kanoërs en wildwatervaarders. Het ontbreekt niet aan waarschuwingen en tips. De eerste honderd pagina's gaan over kanovaren in het algemeen: hoe te kamperen, koken, bootsoorten en vervoer. Wester is een gids van het romantische type. Varend over een stuwmeer kan hij het niet nalaten te zeggen: ,,En wie goed luistert kan de kerkklokken van het verdwenen dorpje horen luiden.''

De Dordogne per kano, door Jan Wester. Uitg. Gottmer/Becht. 232 blz. ISBN 9025733379. Prijs E18,58