Vrede in Tsjaad na 3 jaar burgeroorlog

Regering en rebellen in Tsjaad hebben gisteren in de Libische hoofdstad Tripoli een vredesakkoord gesloten dat een eind moet maken aan drie jaar burgeroorlog. Het akkoord werd ook getekend door buurland Libië, dat als bemiddelaar heeft gefungeerd.

De regeling voorziet in een staakt-het-vuren dat onmiddellijk ingaat. Krijgsgevangenen worden vrijgelaten en rebellen worden opgenomen in het nationale leger. Voor de leiders van de rebellenorganisatie Beweging voor Democratie en Gerechtigheid in Tsjaad (MDJT) worden plaatsen in de regering en overheidsinstanties ingeruimd.

Sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960 kampt het land met binnenlandse conflicten die vrijwel altijd zijn terug te voeren op spanningen tussen de islamitische Arabieren in het noorden en de christelijke negers in het zuiden. Die politieke instabiliteit heeft Tsjaad gemaakt tot een van de armste landen ter wereld, ondanks de aanwezigheid van olie, uranium en goud. Sinds president Idriss Deby in 1990 aan de macht kwam, heeft hij zes keer een aanval op zijn positie moeten afslaan. De laatste burgeroorlog dateert van december 1998, toen zijn vroegere strijdmakker, oud-minister van Defensie Youssef Togoimi, vanuit het noorden de wapens tegen hem opnam.

Libië was de ideale bemiddelaar omdat het goede betrekkingen onderhoudt met beide kampen. Het steunde de president elf jaar geleden bij zijn machtsovername en stelde dit jaar medische hulp beschikbaar voor gewonde rebellen. Het olierijke Libië is de belangrijke financiële donor van Tsjaad. De Libische minister voor Afrikaanse Eenheid, Ali Abdesselam Triki, noemde het akkoord ,,een belangrijke stap op de weg naar stabiliteit in Tsjaad''. De Libische leider Muammar Gaddafi profileert zich graag als Afrikaanse staatsman nadat hij in de Arabische wereld geen poot aan de grond kreeg.