Verstandelijk gehandicapten verdronken

Twee verstandelijk gehandicapten zijn het afgelopen weekeinde verdronken in het Noord-Hollandse dorp Wognum. Beide overledenen woonden op de hoofdlocatie van zorginstelling Leekerweide, waar circa tweehonderd gehandicapten verblijven.

De incidenten die leidden tot de dood van de twee bewoners, vonden onafhankelijk van elkaar en onder sterk verschillende omstandigheden plaats. Dit heeft de politie van de regio Noord-Holland noord vanochtend bevestigd. Directeur P. Zegveld van Leekerweide heeft beide incidenten gemeld aan de politie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Het lichaam van de 46-jarige Joop M. werd zaterdag na uitgebreide zoekacties door personeel en politie aangetroffen in een sloot nabij Leekerweide. De man was vrijdagavond weggelopen, toen hij met een groepje bewoners terugkwam van een uitje naar `Sprookjeswonderland'. Het personeel sloeg direct alarm gezien het tijdstip, rond negen uur 's avonds. De man is door het ijs gezakt en verdronken.

De andere overledene is een 35-jarige man, die in bad verdronk, vermoedelijk bij een epileptische aanval. Bij het baden was geen personeel aanwezig. De opblaasbare kraag, een soort zwemvest, die de verpleegkundige hem tevoren had omgedaan, werd los in het bad teruggevonden.

Directeur Zegveld vermoedt dat de man ,,de kraag zelf heeft afgedaan.''

Volgens Zegveld waren beide betrokken personeelsleden ,,goed opgeleid'', zij zijn zogenoemde `z-verpleegkundigen'. Deze zijn tijdens hun hbo-opleiding specifiek opgeleid voor de verzorging van gehandicapten. Afgelopen zomer liet F. Ewals, secretaris van de Nederlandse vereniging van artsen in de zorg voor verstandelijk gehandicapten, in deze krant weten dat er ,,ernstige zorg bestaat over het opleidingsniveau in de gehandicaptenzorg, dat elk jaar verder daalt''. Hij zei dit nadat begin juni de meervoudig gehandicapte Tineke B. uit Goes overleed nadat zij in een te heet bad was gestopt. De maand tevoren hadden al drie gehandicapten in zorginstellingen zware brandwonden opgelopen tijdens het baden.

Voor het personeel van Leekerweide is professionele hulp ingeschakeld. Volgens Zegveld heerst er ,,een verslagen stemming'' in het team'' en ,,piekert het betrokken personeel of het de incidenten had kunnen voorkomen''.

Volgens de piketvoorlichter is het politie-onderzoek naar de feitelijke toedracht van de beide incidenten ,,vrijwel afgerond''.

Naar verwacht wordt het onderzoeksrapport nog deze week naar de officier van justitie in Alkmaar gestuurd. Deze beslist of er aanleiding bestaat tot strafrechtelijke vervolging van de betrokken personeelsleden.