`Van der Moolen in AEX-index'

Handelshuis Van der Moolen debuteert naar alle waarschijnlijkheid binnenkort in de AEX-index van 25 belangrijkste Nederlandse beursfondsen. Ook automatiseerder CMG maakt grote kans om de index te halen. Telecombedrijf Versatel zal uit de index verdwijnen, en waarschijnlijk ook kabelconcern UPC.

Dit blijkt uit onderzoek van het Frans-Belgische Dexia (in Nederland onder meer eigenaar van zakenbank Kempen & Co, dat vorig jaar door Dexia werd onvergenomen), en van Iris, het onderzoekshuis van Robeco en Rabo.

De samenstelling van de AEX-index wordt eens per jaar bijgesteld. De wijzigingen gaan dit jaar op 1 maart in. De totale aandelenomzet over het voorgaande jaar bepaalt welke fondsen de index halen.

Dexia gaat er van uit dat UPC uit de index valt, vanwege het negeatieve eigen vermogen van het bedrijf. UPC heeft wel tot 1 maart de tijd om maatregelen te nemen om het vermogen weer positief te maken. In een voor UPC geschoonde topdertig van de grootste aandelenomzet, komt Van der Moolen op plaats 22, en heeft daarbij automatisch toegang tot de AEX-index. Versatel komt op plaats 29 en valt daarmee uit de index. Van de midkap-fondsen komt CMG op plaats 24. Het bestaande AEX-fonds Hagemeyer komt op plaats 26, maar mag toch blijven. Dat komt door de regels van Euronext, die bepalen dat een AEX-fonds tot positie 28 of verder moet vallen wil het zonder meer uit de index verwijderd worden. Hagemeyers aanblijven gaat ten koste van midkap-fonds Vedior, dat in omzet op plaats 25 belandde. Uitzendbedrijf Vedior blijft volgens de verwachting van Dexia dus in de midkap-index.

De onderzoekers van Iris en Dexia baseren zich op openbare gegevens over de omzet van beursfondsen. Het nieuwe AEX-fonds Van der Moolen behoort tot de snelle groeiers aan de beurs. Door een serie overnames is het een van de belangrijkste onafhankelijke huizen geworden aan veel Europese beurzen, en is het ook een belangrijke partij op Wall Street.