Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de teksten op de graven van de laatste rustplaatsen van schrijvers. Dit naar aanleiding van het boek Pen in ruste van Hans Heesen en Harry Jansen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Over de bouw van de Twin Towers in New York waarbij rekening was gehouden met de mogelijkheid van een vliegtuigcrash. Toch stortten de torens in tijdens de aanslag op 11 september 2001. Gesprek met de bouwkundig ingenieur die zich verantwoordelijk voelt voor het feit dat de stalen constructie is bezweken. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. O.a. aandacht voor de situatie in Afghanistan en een vervolg op de reportage over het tekort aan intensive care-bedden in de ziekenhuizen. Ned.3, 22.27-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Urbania. Onder meer een portret van de Amsterdammer Julius Vischjager die hoofdredacteur is van de kleinste Nederlandse krant de Daily Invisible en van Marc Hanou die de gemeente Amsterdam op stedekundig gebied adviseert. Ned.3, 20.03-20.30u.

Andere tijden. Over de spannende gebeurtenissen rond het gekapseisde vrachtschip Flying Enterprise vijftig jaar geleden. De aandacht ging vooral uit naar kapitein Kurt Carlsson, die zijn leven riskeerde door aan boord te blijven toen zijn schip ieder ogenblik ten onder kon gaan. Hij vertelt het verhaal van de Flying Enterprise. Met bijzondere beelden. Ned.3, 20.30-21.00u.

Terug op de werkvloer. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.00-21.30u.

37°. Over een agentschap dat dansers werft tussen 50 en 75 jaar voor het animeren van alleenstaande oudere dames op cruiseschepen. Afl.: Die Gentlemen bitten zum Tanz. ZDF, 22.15-22.45u.

Het andere gezicht: Een apart stel hersens. Portret van Fons Schirris, initiatiefnemer Olympium, een vwo-school voor hoogbegaafden in Heerhugowaard. Veel ouders van hoogbegaafden vinden dat er op de gewone school te weinig aandacht is voor de specifieke problemen van hun kinderen. Ned.1, 22.23-22.50u.

Quand les hommes pleurent. Een portret van vier jonge Marokkaanse mannen in het zuiden van Spanje die net als duizenden anderen illegaal de zee zijn overgestoken in de hoop hun levensomstandigheden te verbeteren. Het draait echter uit op één grote teleurstelling: nog steeds wachten ze op een paspoort, het werk is zwaar en het loon laag. Ned.3, 23.37-0.38u.

AMUSEMENT

TV-show. Onder meer een nog niet eerder uitgezonden gesprek met de onlangs overleden Freddy Heineken. Ook praten de oud-omroepcoryfeeën onder wie Corry Brokken, Kick Stokhuyzen, Bob Bouma, Dick Passchier en Judith Bosch over 50 jaar Nederlandse televisie. Ned.2, 21.00-22.10u.

FILM

La main du diable (Maurice Tourneur, 1942, Frankrijk). Psychologische thriller van veteraan Tourneur (vader van Jacques). Kunstenaar (Pierre Fresnay) beleeft tijdelijke voorspoed dankzij verbond met de duivel. TV5, 18.15-19.55u.

Lightning Jack (Simon Wincer, 1994, Australië). Onbeduidende Australische western met Paul (Crocodile Dundee) Hogan als `legendarische outlaw' die niet meer zonder bril kan lezen of schieten. V8, 20.30-22.10u.

. The Paper (Ron Howard, 1994, VS). The New York Post zou model hebben gestaan voor smakelijke krantenfilm die grinnikend clichés en mythen relativeert van het vaak in een mist van overtrokken heroïek geportretteerde krantenvak. Met Glenn Close als de gearriveerde redactrice die boven haar stand leeft, Michael Keaton als de journalist met meer talent dan goed voor hem is, Robert Duvall als de hoofdredacteur en Spalding Gray als de superieure kwal van een concurrerend dagblad. BBC1, 0.35-2.25u.

Har kommer Pippi Langstrump (Olle Hellbom, 1970, Zw./W-Duitsland). Pippi sluit vriendschap met Tommy en Annika. Woensdag, Ned.3, 13.42-15.02u.

RADIO

Kunststof. Liesbeth Esselink, beter bekend als de vrouwelijke DJ Solex, praat over haar tweedehands cd-winkel in Amsterdam en de in haar kelder geproduceerde albums waarmee ze internationale bekendheid heeft gekregen. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Compilatie van de nacht van de voordrachtskunst, zoals in 1987 uitgezonden in het radioprogramma Pandemonium. In het tweede uur een interview met de Amerikaanse schrijver Paul Auster, die voor National Public Radio een verhalenproject organiseerde waarover onlangs het boek True tales of American life is verschenen. 747AM, 22.02-24.00u.