STE-onderzoek Boonstra klaar

De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) heeft bij oud-Philipstopman C. Boonstra geen nieuwe aandelentransacties met voorkennis gevonden naast de al eerder verdachte transacties in aandelen Endemol en Ahold. Dit zegt een woordvoerder van de STE.

De toezichthouder op de effectenhandel heeft het onderzoek naar Boonstra afgesloten en het dossier overhandigd aan het openbaar ministerie. ,,Het blijft bij de huidige twee aangiftes'', verklaart de zegsman. ,,Er is geen aanleiding tot nadere stappen.''

Gisteren werd bekend dat de STE ook effectentransacties van Boonstra heeft onderzocht met bedrijven die een band hebben of zouden krijgen met Philips in de periode van 1997 tot 2001. In die tijdsspanne was Boonstra de hoogste man bij het elektronicaconcern.

Gisteren meldde het Algemeen Dagblad dat het onderzoek rond Boonstra juist was uitgebreid. Een woordvoerder van de STE wilde niet ingaan op de vraag of het onderzoek onder druk van de publiciteit nu voor gesloten is verklaard. Boonstra's advocaat, J. Italianer, betichtte gisteren de overheid ervan een pr-offensief tegen zijn cliënt te hebben ingezet door het laten lekken van informatie.

Boonstra maakte in april vorig jaar zelf bekend dat de STE aangifte tegen hem had gedaan bij het openbaar ministerie wegens een aandelentransactie in Endemol, waar zijn vriendin S. Tóth commissaris was. De tweede aangifte behelst handel in aandelen van supermarktconcern Ahold, waarvan hij commissaris was..