Rood-rode coalitie in Berlijn definitief

De SPD en de ex-communistische PDS zijn het gisteravond definitief eens geworden over een rood-rode regeringscoalitie voor de Duitse hoofdstad. In een preambule tot het regeerakkoord veroordelen de coalitiepartners het antidemocratische regime van de DDR.

Eind december hadden de partijen al een akkoord op hoofdlijnen gesloten. Gisteren bereikten de sociaal-democraten onder leiding van interim-burgermeester Klaus Wowereit en de PDS onder leiding van Gregor Gysi ook overeenstemming over de verdeling van portefeuilles en over een gezamenlijke tekst over het verleden. Daarin wordt afstand genomen van de bouw van de Berlijnse Muur en worden de talloze schendingen van mensenrechten in de DDR veroordeeld. ,,Een politiek voor de eenheid van Berlijn kan alleen succesvol zijn als ze het verleden in het alledaagse bestaan levend houdt en zich van haar historische verantwoordelijkheid bewust blijft.'' De PDS is de opvolgster van de SED uit de vroegere DDR.

In de nieuwe regering zal de SPD vijf senatoren leveren en de PDS drie. De belangrijke posten, financiën en binnenlandse zaken, gaan naar de sociaal-democraten. De PDS krijgt gezondheidszorg, cultuur en economie. Het is nog niet bekend wie welke positie zal bekleden. Komend weekeinde moeten de partijen het regeerakkoord formeel goedkeuren.

Dit voorjaar maakte de SPD een einde aan de zogenoemde grote coalitie van SPD en CDU, waardoor voortijdige verkiezingen noodzakelijk werden. De SPD kwam als winnaar uit de strijd tevoorschijn en opteerde, mede op instigatie van SPD-kanselier Schröder, in eerste instantie voor een coalitie met Bündnis 90/de Groenen en de liberale FDP. Toen die onderhandelingen spaak liepen opende Wowereit, tot ongenoegen van menig sociaal-democraat, onderhandelingen met de PDS van Gysi.