Rendierfilet

Gerrit Jan Zwier schrijft in deze krant over de Waddeneilanden, of gebieden die nog noordelijker liggen. Ooit wijdde hij één artikel aan het voornemen van zijn dochter die tot zijn stomme verbazing een wereldreis naar Australië wilde maken.

Het Noordelijke Gevoel is aan zijn derde druk toe en bevat acht reisverhalen over Vlieland, Finland, Lapland, IJsland en Groenland. Flakkerend kaarslicht op witte berkenstammetjes in een besneeuwd bos. Gerookte rendierfilet. Knalgele, rode en oranje herfsttinten. Dat bepaalt in Zwiers woorden zijn noordelijk gevoel. Dood zwart water, waar somber licht in weerspiegelt dat toevallig door een gat in het wolkendek valt. Een kreet van een ijsduiker. Eventueel cranberrybrandewijn, maar dan krijgt het noordelijk gevoel al de commerciële trekjes van het Zwitserlevengevoel, vindt Zwier.

Het Noordelijk Gevoel, door Gerrit Jan Zwier. Pandora Atlas. ISBN 90 254 1931 3. Prijs E7,03