Philips bezuinigt 700 mln euro extra

Philips zal opnieuw moeten bezuinigen en banen schrappen. Bovenop de vorig jaar herfst aangekondigde kostenbesparing van 300 miljoen euro bezuinigt het elektronicaconcern nog eens 700 miljoen euro.

Dat heeft een woordvoerder van Philips vanmorgen gezegd.

Het afgelopen jaar was voor Philips zeer zwaar als gevolg van de teruggang in de mondiale economie en de gevolgen van de gebeurtenissen op 11 september. ,,Een rampjaar'', aldus de woordvoerder. Naar verwachting zal het concern de komende maand, bij de presentatie van de resultaten over 2001, voor het eerst sinds 1996 weer een verlies melden.

Al vorig jaar kondigde Philips aan 25 procent van de overheadkosten te zullen schrappen. Dat moest 300 miljoen euro opleveren. De nieuwe bezuinigingen van 700 miljoen euro betreffen volgens de woordvoerder dit keer niet alleen de overhead, maar alle activiteiten van het concern. De totale bezuinigingsoperatie moet omstreeks de tweede helft van 2003 haar beslag krijgen en dan ongeveer 1 miljard euro op jaarbasis opleveren.

Bovendien zullen, volgend op de 12.000 banen die eind dit jaar moeten zijn verdwenen, opnieuw banen worden geschrapt. Om hoeveel arbeidsplaatsen het gaat, wilde de woordvoerder niet zeggen.

Voor de vorig jaar mei aangetreden Philips-president Gerard Kleisterlee staat voorop dat het concern weer de weg omhoog inslaat. In een vraaggesprek vandaag met The Wall Street Journal zegt Kleisterlee: ,,Philips is in de afgelopen tien jaar niet gegroeid en mijn doel in het nieuwe jaar is deze neergang te stoppen.'' Volgens hem ,,is [er] nog meer laaghangend fruit dat kan worden geplukt''. Binnen het bedrijf wordt dubbel werk gedaan. ,,Te veel mensen proberen opnieuw het wiel uit te vinden.''

Nico Boogaard van de vakbond CNV Metaal en Elektro zei vanmorgen dat hij van nieuwe saneringsplannen niets weet. Hij zou dezer dagen bij de sociale afdeling van Philips gaan informeren naar de plannen. De andere Nederlandse vakbonden waren vanmorgen onbereikbaar.

Kleisterlee zegt in het vraaggesprek dat Philips, anders dan analisten menen, niet van plan is zijn chipactiviteiten te fuseren met een concurrent als het Franse STMicro-electronics of het Duitse Infineon (nog gedeeltelijk van Siemens). Philips is uit op de overname van een gespecialiseerde halfgeleiderfabrikant voor de elektronica- en auto-industrie.

Om de organisatie verder te stroomlijnen werkt Philips aan de verkoop van zijn divisie `contracting manufacturing services', die printplaten voor elektronica maakt voor Philips en andere afnemers. De verkoop past in de strategie om niet-kernactiviteiten af te stoten en de productie van traditionele apparatuur als standaard-televisies uit te besteden. Zo maakt het Japanse Funai Electric al voor Philips de videorecorders die het concern in Europa verkoopt.

Veel verwacht Kleisterlee van de jongste dvd-recorder waarmee consumenten thuis zelf opnames kunnen maken. Hij gelooft dat het apparaat op termijn de videorecorder zal vervangen. De recorder moet ook Philips' positie in de Verenigde Staten versterken. Op de grootste markt voor consumentenelektronica legt Philips het nu af tegen het Japanse Sony.