Ontslag Ruggiero van ondergeschikt belang

Moeten beleggers zich zorgen maken over het vertrek van Renato Ruggiero als minister van Buitenlandse Zaken van Italië? Daar lijkt het wel op. Tenslotte is de internationaal gerespecteerde eurofiel opgestapt omdat hij door een groepje andere ministers belachelijk werd gemaakt inzake de euro. De minister van Defensie ging zelfs zover te zeggen dat het europroject zou kunnen mislukken. Umberto Bossi, de leider van Lega Nord, een van de partijen in de regeringscoalitie, zei dat `de euro hem geen zier kon schelen' en noemde de Europese Unie een `samenzwering van communisten en vrijmetselaars'. En toen Ruggiero aan Silvio Berlusconi vroeg hem te steunen, maakte de premier het karwei af door te zeggen dat hijzelf degene was die het buitenlands beleid bepaalde, terwijl zijn minister van Buitenlandse Zaken slechts een `technocraat' was.

Niets van dit alles komt het internationale imago van Italië ten goede. De indruk in andere Europese hoofdsteden, dat Berlusconi een ongeleid projectiel is, zal erdoor worden versterkt. Italië kan zich op Europese topontmoetingen ook weerspanniger gaan opstellen in kwesties als een Europa-wijd arrestatiebeleid. Maar ondanks het feit dat de ruzie in naam over de euro ging, is het ontslag van Ruggiero vanuit een economisch perspectief van weinig belang. Italië zal zich nu niet opeens uit de euro terugtrekken. Sommige ministers houden er wellicht afwijkende standpunten op na, maar de meeste politici zien wel in dat Italië tot nu toe waarschijnlijk het meest van de euro heeft geprofiteerd, omdat de rentetarieven scherp zijn gedaald en daardoor ook de kosten van de nationale schuld. Het zou waanzin zijn om dat in de waagschaal te stellen.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld