Onderzoek medisch attest van olympiërs

Deelnemers aan de Winterspelen in Salt Lake City die over een medisch attest beschikken, moeten die ter goedkeuring voorleggen aan een panel van deskundigen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Deze maatregel is afgekondigd om paal en perk te stellen aan het explosief stijgend aantal sporters die over een ontheffing op het dopingreglement beschikken. Het IOC verdenkt veel sporters ervan dat zij met die medische attesten de dopingvoorschriften ontduiken. De laatste jaren is bijvoorbeeld sprake van een toenemend aantal sporters met inspanningsastma. Op grond van die kwaal kunnen zij toestemming krijgen voor het gebruik van astmamedicijnen waarin salbutamol, formoterol, salmeterol en terbutaline zit stoffen die tot de zogenoemde groep B2-agonisten behoren.

Het NOC*NSF heeft vorige maand de nieuwe richtlijnen vanuit het IOC-hoofdkantoor in Lausanne ontvangen. Na de olympische trials voor de Nederlandse schaatsers in Heerenveen is begonnen met het op orde brengen van de medische dossiers. Sporters die over een medisch attest beschikken, maar van wie de gegevens gedateerd zijn, dienen bij longarts Westbroek van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen alsnog een nieuwe test te ondergaan.

Daarmee hoopt NOC*NSF te voorkomen dat de sporters de inspanningstest onder toezicht van de medische commissie van het IOC moeten ondergaan. Bij een dergelijke test moet namelijk tot `absolute uitputting' door worden gegaan en dat kan het trainingsschema van een atleet danig in de war brengen. Zo'n inspanning kan vlak voor het leveren van een topprestatie nadelig voor de lichamelijke conditie zijn.

Alle gegevens moeten vóór 22 januari bij het IOC binnen zijn, waarna het panel deskundigen een beslissing neemt. Pas als deze medici een goedkeuringsbewijs verstrekken, voldoet een medisch attest aan alle voorschriften.

Frits Kessel, medische adviseur van NOC*NSF, wil uit overwegingen van medische geheimhouding niet vertellen hoeveel Nederlanders in het bezit zijn van een medisch attest. ,,Maar het betreft minder dan de helft van de olympische ploeg voor Salt Lake City', is het enige dat hij kwijt wil.

Uit eerdere publicaties blijkt dat 30 tot 40 procent van de Nederlandse schaatsers over een medisch attest beschikt. Van de Nederlanders is bekend dat onder anderen Rintje Ritsma en de voor België uitkomende Bart Veldkamp tot die groep behoort. Van de buitenlanders geldt dat voor de Duitse Anni Friesinger. Bij beiden is er sprake van een astma-achtige reactie op de droge en koude lucht waarin zij hun sport bedrijven.