Offensief Duitse adviseur

Het Duitse adviesbureau Roland Berger, in omzet gemeten de derde consultant van Europa, zet de aanval in op de Nederlandse adviesmarkt. Ondanks de huidige economische tegenwind opent de consultant, waarvan de oprichter een vaste adviseur van bondskanselier Gerhard Schröder is, een vestiging in Amsterdam. Het kantoor wordt opgezet door vijf opgestapte partners van Arhur D. Little Nederland. De nieuwkomer heeft als ambitie binnen vijf jaar het derde advieskantoor van Nederland te zijn.

Roland Berger, waar wereldwijd 1.500 mensen werken, is voornamelijk actief op het terrein van strategisch advies. In Nederland concurreert het met de advieskantoren van McKinsey, The Boston Consulting Group, Booz Allen & Hamilton en Bain. De in 1967 door Roland Berger opgezette onderneming adviseert bedrijven als DaimlerChrysler, Lufthansa en Bayer. Vorig jaar behaalde de firma een omzet van circa 450 miljoen euro (1 miljard gulden).

De 63-jarige oprichter Roland Berger heeft volgens deskundigen één van de beste relatienetwerken van Duitsland. Zijn adviezen strekken zich naast het bedrijfsleven uit tot de politiek. Naast Schröder adviseert hij Edmund Stoiber, minister-president van de deelstaat Beieren en mogelijk kandidaat voor het kanseliersschap.

De Nederlandse vestiging wordt geleid door T. Collot d'Escury die in november bij Arthur D. Little vertrok. Roland Berger heeft volgens Collot d'Escury tegelijkertijd vijf partners benaderd voor het opzetten van het Nederlandse kantoor. Enkele van de partners werkten toen nog bij Arthur D. Little Nederland, waar in korte tijd een groot aantal partners opstapte wegens opgelopen verliezen en mismanagement in de Verenigde Staten.