Nederlands front tegen Duitse tandartsen

Tandartsen in Eibergen zijn boos over de komst van een Duitse tandartspraktijk in hun grensgemeente. De Duitsers beschuldigen op hun beurt de collega's van broodnijd.

De Dentalklinik Eibergen ziet er gelikt uit. Het moderne pand, waar voorheen het arbeidsbureau gevestigd was, is omgebouwd tot werkruimte voor twee tandartsen, een kaakchirurg, een orthodontist en een paradontoloog. De inwoners van Eibergen die afgelopen zondag de open dag bezochten, zijn vol lof. Alle tandheelkundige diensten onder één dak en dan nog een koffiezetautomaat voor wachtende patienten ook. Dat kennen ze niet in de kleine gemeente in de Achterhoek (17.000 inwoners).

De plaatselijke tandartsen zijn minder enthousiast. ,,Het gaat deze lieden vooral om commerciële belangen'', schrijven ze in een open brief. De Duitsers worden ervan beschuldigd geen weekend- en avonddiensten te willen draaien. Patiënten die toch de overstap maken naar de Dentalklinik Eibergen worden gewaarschuwd. Als ze 's avonds last hebben van kiespijn kunnen ze geen beroep doen op een van de vier tandartsen in Eibergen. Bovendien, zo schrijven de Nederlandse tandartsen, is het niet zeker of het ziekenfonds de behandeling wel vergoedt.

Eén groot Affentheater zegt de Duitse tandarts dr. C. Busse. Alle opschudding is volgens hem overdreven. Natuurlijk hoeven patiënten de behandeling niet zelf te betalen. Dentalklinik Eibergen capaciteit: vierduizend patiënten voert nog overleg met de regionale zorgverzekeraar Amicon over de vergoedingen. In afwachting daarvan neemt de Dentalklinik voorlopig de kosten voor haar rekening, zegt Busse.

Er is ook geen sprake van dat patiënten buiten kantooruren niet worden geholpen. Als vanavond iemand belt, springt Busse in zijn Duitse woonplaats Ahaus direct in de auto om naar de vijftien kilometer verder gelegen praktijk in Eibergen te rijden. ,,In Duitsland zijn we dat ook verplicht, dus waarom zouden we daar in Nederland niet aan mee willen werken.''

De nooddienst is tijdelijk. De dentalklinik wil graag meedraaien in de waarneemdiensten van de vier overige tandartspraktijken in Eibergen, maar wordt buiten de deur gehouden. De Nederlandse tandartsen zijn bang voor concurrentie, denkt Busse. ,,Ik kan geen andere reden bedenken.''

Zijn redenering wordt ondersteund door Norbert Fassbender, De Duitse manager die de belangen behartigt van de Dentalklinik Eibergen. ,,De Nederlandse tandartsen vormen een front tegen de Duitse nieuwkomers'', zegt Fassbender. Hij wijst erop dat een Duitse tandarts die een half jaar geleden in het Twentse Haaksbergen is gaan werken, ook niet mee mag draaien in de waarneemdiensten.

Fassbender vindt het onbegrijpelijk, vooral omdat de Nederlandse Maatschappij voor Tandheelkunde Duitse tandartsen recent gewezen heeft op de mogelijkheden om in Nederland te werken. In Nederland is er een tekort aan tandartsen doordat de opleidingscapaciteit de afgelopen jaren is teruggeschroefd. De capaciteit is inmiddels uitgebreid, maar het tekort zal de komende jaren nog oplopen.

Dat er aan de ene kant een tekort aan tandartsen is, en de Nederlandse tandartsen tegelijk bang zijn voor concurrentie kan Fassbender wel verklaren. ,,Als je de patiënten voor het uitzoeken hebt, zoals in Eibergen, kun je makkelijk lastige klanten weigeren. Klanten die in het verleden bijvoorbeeld moeilijk deden over de rekening.'' Fassbender noemt het pikken van de krenten uit de pap Rosinenpolitik.

De tandartsen in Eibergen weigeren in te gaan op de beschuldigingen. Zij laten weten dat ze het druk hebben of gooien de hoorn op de haak. Woordvoerder W. Verhoeven van de Nederlandse Maatschappij voor Tandheelkunde wil ook niet inhoudelijk ingaan op de kritiek.

De Maatschappij voor Tandheelkunde doet zijn best het conflict te bagatelliseren. Het is in Eibergen ,,alleen wat slordig gegaan'', zegt woordvoerder Verhoeven. In een gesprek, donderdag, tussen de Duitse en Nederlandse tandartsen en de regionale zorgverzekeraar zullen de problemen opgelost worden, verzekert hij. Dat in Haaksbergen een tandarts buiten de waarneemdienst wordt gehouden, is hem niet bekend.

In de tandartsstoel van Dr. Busse in Eibergen laat Eibergenaar Joop Dijkman, een van de eerste twintig patiënten die zich ingeschreven hebben bij de Dentalklinik, weten dat hij blij is met de komst van de Duitse praktijk. Dijkman was ingeschreven bij een tandartspraktijk in Eibergen maar ontevreden over de behandeling. ,,Dan sprong er weer een vulling los, dan moest er weer een tand uit. Ik had altijd wat.'' De manier waarop Dr. Busse een losgeraakte vulling vervangt, bevalt hem beter. ,,Je mag zelfs met een spiegeltje meekijken. Dat heb ik nog nooit meegemaakt.''