Musharraf belooft actie tegen terreur

Pakistan verwerpt het terrorisme in ,,al zijn verschijningsvormen''. Dat heeft de Pakistaanse president Pervez Musharraf gisteren gezegd na een ontmoeting met de Britse premier Tony Blair.

Musharraf kondigde tegelijkertijd aan binnen enkele dagen met nieuwe maatregelen te komen in de strijd tegen militante moslimgroeperingen in Pakistan.

Pakistans buurland India eist dat Islamabad keihard optreedt tegen een aantal terreurbewegingen die aanslagen zouden plegen in India en in het Indiase deel van Kashmir. Ook houdt New Delhi de bewegingen verantwoordelijk voor de zelfmoordaanslag op het Indiase parlement, op 13 december.

India vreest dat de regering van Musharraf, net als vroegere regeringen, strijders steunt die in India aanvallen uitvoeren om Kashmir af te scheiden. Pakistan noem die militanten doorgaans ,,vrijheidsstrijders''. Musharraf deed dat gisteren echter niet. Of Islamabad met de aangekondigde aanpak van terroristen dezelfde strijders bedoelt, moet nog blijken, aldus de Indiase regering.

Pakistan zegt de afgelopen weken zo'n driehonderd militante moslims te hebben opgepakt die vanuit Pakistan zouden strijden voor de afscheiding van Kashmir van India. Ook heeft Islamabad de tegoeden van een aantal organisaties bevroren.

Terwijl de spanning langs de grens tussen beide landen onverminderd hoog is, wijst India nog steeds elke dialoog met Pakistan af, totdat er een veranderde Pakistaanse houding is geconstateerd ten opzichte van de terreuraanslagen in Indiaas Kashmir en elders in het land.

In Kashmir werden in de nacht van zondag op maandag in het dorpje Sonwah zes mensen doodgeschoten door islamitische strijders. Twaalf mensen raakten gewond. Bij beschietingen in Kashmir vonden gisteren verder zeker zes militairen de dood; vijf Pakistanen en een Indiase militair. Vijf mensen raakten gewond, onder wie drie burgers. Tienduizenden burgers ontvluchtten de grensstreek aan beide zijden van de demarcatielijn in de omstreden deelstaat Kashmir. Zowel Pakistan als India meent dat het recht heeft op het volledige grondgebied van Kashmir.