Mul met paprikacoulis en chorizo-olie

Het is vaak moeilijk om verse hele mul te vinden, maar diepvriesfilets zijn bij de horecagroothandel, een goed gesorteerde vishandel of op de markt geregeld verkrijgbaar. Wat nogal varieert is het gewicht van deze visfilets. De laatste keer dat ik ze kocht waren de filets niet zwaarder dan 100 gram en sommige zelfs niet meer dan 50 gram per stuk. Dat is van invloed op de grilltijd. De chorizo-olie in dit recept is niet strikt noodzakelijk, maar wel heel lekker. Ik gebruik deze chorizo-olie ook met een aardappelpuree met rode pesto (dat recept volgt).

Maak de chorizo-olie door de olie, chorizo en knoflook in een zware koekenpan te doen en ze circa 10 minuten op een matig vuur zachtjes te laten bakken. Schep er de kruiden en wat zout en peper mee om en laat alles nog circa 5 minuten bakken. Schep het oliemengsel over in een glazen pot met schroefdeksel en laat ten minste een dag trekken.

Leg voor de paprikacoulis de paprika's op een met aluminiumfolie beklede bakplaat en zet die circa 20 minuten in een op 200° C voorverwarmde oven. Draai de paprika's een paar keer om, tot ze rondom geblakerd zijn. Neem ze uit de oven, dek ze af met een theedoek en laat ze afkoelen. Pel ze boven een kom om de sappen op te vangen en verwijder het zaad. Doe het vruchtvlees, de sappen, suiker en azijn in een blender en draai tot een gladde puree. Zet weg.

Leg de mulfilets, met de velkant boven, naast elkaar op een rooster in een grillplaat. Bestrooi ze met zout en peper en vet ze licht in met olijfolie. Zet ze 3 tot 6 minuten, afhankelijk van hoe groot de filets zijn, onder een voorverwarmde grill tot het vel goudbruin en de vis gaar is. Draai ze niet om. Schik de filets op vier borden en lepel er wat paprikacoulis omheen. Sprenkel wat chorizo-olie over de vis en langs de rand van het bord. Dien op en geef er stokbrood bij.