Kokoscurry

Ellende is het hoogtepunt van elke rugzakreis. Bedluizen in Tanzania en opdringerige reisleiders in China vormen de kern van de bundel De wereld rond – Verhalen voor en door backpackers.

In dertien korte verhalen, een gedicht en een recept voor varkensvlees met kokoscurry beschrijven journalisten en studenten hun omzwervingen door landen waar de temperaturen hoog zijn en de spirituele ervaringen talrijk. Er blijken twee soorten rugzakreizigers te bestaan. De backpacker die net niet avontuurlijk genoeg is, zoekt plaatsen zonder toeristen maar belandt in een hostel vol pukkelpubers of op jeepsafari naar Ayers Rock. Een ander vindt het `echte leven' wel, op een Australische schapenfarm of in de townships in Zuid-Afrika. Maar wat bij elke reis hoort, is een portie ontberingen. Sommige verslagen staan daardoor vol met gefrustreerd gemopper over reisgenoten. Gezonde zelfspot levert de vermakelijkste verhalen in De wereld rond.

De wereld rond – verhalen voor en door backpackers. Verschillende auteurs. Samengesteld door Uitgeverij 521, Amsterdam. 184 pagina`s. E14,50