Herstel van boekingen vakantiereis

De Nederlandse reisbranche herstelt zich van de terugval na 11 september. Dit komt naar voren uit een rondgang langs reisorganisaties en instituten voor marktonderzoek.

Kort na de aanslagen in de Verenigde Staten werden veel vakantiereizen geannuleerd en daalde het aantal boekingen sterk. Nu spreekt de vereniging van reisorganisatoren ANVR van ,,een herstel'' van de sneeuwvakanties. Boekingen voor wintervakanties liggen zo'n tien procent achter op de situatie vorig jaar. Een paar maanden geleden was dat nog veertig procent.

De jongste cijfers van de vereniging, over december, laten zien dat de zomervakanties nog wel ,,ver achterblijven''. Verder is een verschuiving in bestemmingen zichtbaar. `Groeiers' als Turkije, Cyprus en het Midden-Oosten verliezen terrein aan meer traditionele bestemmingen aan de Middellandse Zee, zoals Spanje, Frankrijk en Italië.

Ook bestuursvoorzitter L. Frankenhuis van TUI Nederland, dat onder meer de reisorganisaties Arke, Holland International en Kras overkoepelt, signaleert een toename van het aantal vakantieboekingen naar de Middellandse Zee. Daarnaast ziet hij veel belangstelling voor autoreizen en terughoudendheid bij ,,dollargerelateerde verre bestemmingen''.

Dit sluit aan bij de bevindingen van marktonderzoeksinstituut Nipo, dat voor zijn jaarlijkse `Vakantie-onderzoek' een steekproef onder 5.000 Nederlanders doet. Sinds 11 september bekijkt het Nipo de situatie ook maandelijks. Projectleider M. Brouwer: ,,Binnen Europa zien wij een lichte verschuiving van islamitische landen naar niet-islamitische landen. Verder lijkt het erop dat mensen minder afwachtend worden.''

duurzaam toerisme: pagina 7

thema reizen: pagina 21-37