Een glaasje bier maakt darters een tikje baldadig

Darts en bier gaan als vanouds hand in hand bij het officieuze WK, dat dezer dagen in Engeland wordt gehouden. Co Stompé, een van de drie Nederlandse deelnemers, drong gisteren door tot de tweede ronde, met dank onder meer aan vijf glazen bier.

Bier drinken is toegestaan in The Home of Darts. Bijna alle spelers lopen, ook voor een wedstrijd, rond met een Engelse pint of een koude fles Budweiser in hun hand. Andy Fordham, een erkend innemer in dartskringen, zeult zelfs twee flessen met zich mee. In elke hand twee, wat het totaal dus op vier brengt.

De kroegbaas uit Woolwich verloor zaterdag in de eerste ronde van titelverdediger John Walton. Dat duel was de openingswedstrijd van het toernooi en begon om één uur 's middags. Een ongunstig tijdstip, omdat de imposante Engelsman daardoor gedwongen werd vroeg te beginnen met zijn voorbereiding. Fordham had blijkbaar te weinig tijd om tot de voor hem vereiste consumptie te komen, getuige zijn nederlaag tegen de nuchtere Walton. Het was, toeval of niet, voor The Viking de derde keer in vier edities dat hij tijdens een middagsessie werd uitgeschakeld.

Veel vooroordelen doen de ronde over het nuttigen van alcohol voorafgaand aan een dartswedstrijd. Zo zou de triple twintig, het vakje dat goed is voor de maximale score met één pijl (zestig punten), anderhalf keer groter worden en zouden spelers hun zenuwen beter de baas zijn. Maar bewezen is die theorie nooit.

Co Stompé, een van de drie Nederlandse deelnemers aan het toernooi, nuttigde gisteren vijf biertjes voordat hij het podium betrad. ,,Door bier te drinken, word ik een beetje baldadig en heb dan minder last van spanning', zegt de 39-jarige Amsterdammer, die gisteren dankzij een 3-0 zege op de Schot Mike Veitch. ,,Dat kun je vergelijken met een blind date. Die kun je op twee manieren benaderen. Of je bent de hele dag bloednerveus, of je neemt een paar alcoholische versnaperingen. In het tweede geval treed je de afspraak ontspannen tegemoet. Je aanpak verandert, door het zelfvertrouwen krijg je zoiets van: laat die griet mij maar versieren, in plaats van andersom.'

Ook Vincent van der Voort, die in de eerste ronde werd uitgeschakeld, neemt enkele biertjes voordat hij het podium betreedt. ,,Alcohol werkt als een spierverslapper, waardoor je beter geconcentreerd op het podium staat', weet de 26-jarige debutant uit Zaandam.

Ook in het darts bestaat een lijst met verboden stimulerende middelen, maar alcohol staat daar niet op. Stompé geeft toe dat het enigszins tweeslachtig is. ,,Het drinken van bier is nu eenmaal ingeburgerd in onze sport. Dat kun je alleen veranderen als iedereen met het gebruik stopt. En dat zie ik niet gebeuren. Bovendien: spelers staan nooit dronken op het podium.'

Van der Voort deelt die mening. ,,Darts is van origine een cafésport', zegt hij. ,,Dat zal altijd zo blijven omdat het café het leslokaal van onze sport is. Dus moet je het biertje niet weghalen. Het hoort erbij. Net als in een voetbalkantine.'

The Lakeside Country Club in Frimley Green, traditioneel het decor van de titelstrijd, kan de vergelijking met een kantine redelijk doorstaan, al is de inrichting anders. De locatie dient 51 weken per jaar als theaterpodium. Maar traditiegetrouw gaat, vanaf de eerste zaterdag in januari, het roer radicaal om. Lange rijen tafels worden dan bedekt met rode lakens. Iedere bezoeker wordt een zitplaats gegarandeerd. Achterin de tot pub omgetoverde zaal kunnen hongerige toeschouwers terecht voor een kleffe hap, die de moeite niet waard is.

Ondertussen maakt de bierpomp overuren. De fans drinken, juichen, lachen en vermaken zich. Plezier staat voorop. Er valt zelden of nooi een wanklank te noteren. Complete gezinnen beleven een avondje darts als top-entertainment. Verschillende nationaliteiten versmelten tot één gelukkige, uitzinnige massa. Daarin onderscheidt darts zich van het voetbal, waar twee vijandige kampen doorgaans lijnrecht tegenover elkaar staan.

In deze sfeer neemt Stompé het morgen in de tweede ronde op tegen Bob Taylor. De als zesde geplaatste Schot wist in het verleden nog nooit te winnen van de huidige nummer twintig van de wereld, die vorig jaar zijn baan als trambestuurder in Amsterdam opgaf.