Deelrepubliek

Macedonië is geen toeristisch trekpleister – helaas. Het was dat wel, toen het nog een rustige Joegoslavische deelrepubliek was en elk jaar vele duizenden Nederlanders (en anderen) hun vakantie doorbrachten aan het grootste en mooiste meer van de Balkan, het meer van Ohrid. Maar sinds 1991 hebben de oorlogen in Kroatië, Bosnië, Kosovo en uiteindelijk ook Macedonië zelf de aantrekkingskracht van het nu onafhankelijke Macedonië uitgehold.

Voor wie er toch heengaat – en er zijn op dit moment geen redenen dat niet te doen – leent het boekje Macedonië in de landenreeks van Novib zich voortreffelijk als achtergrondinformatie. Het is geschreven door Raymond Detrez, de beste Balkan-deskundige in het Nederlands taalgebied, en heeft het karakter van een algemene inleiding. Toeristische doelen worden er niet uitgebreid in behandeld, maar de algemene informatie verschaft de bezoeker de kennis die hij nodig heeft. Enige nadeel: het boekje is net te vroeg uitgekomen.

Macedonië, door Raymond Detrez. Uitgegeven door Novib landenreeks, 76 pp., ISBN 90-6832-385-7, prijs E10,39