Dan maar per taxi naar school

De eerste uitzetting van het jaar begon in een asielzoekerscentrum en eindigde in een vakantiehuisje.

,,Het is hier wel erg afgelegen'', zegt de Iraanse Nazila Orouji (21) over de bungalow in recreatiepark nabij Six Flags. Sinds gisteren verblijft de tandartsassistente in opleiding in het park met haar moeder en zusje Nazanin (16).

Ze werden verwijderd uit asielzoekerscentrum in Dronten. De vader mocht wel achterblijven vanwege gezondheidsproblemen. Behalve nog vier andere uitgeprocedeerde asielzoekers en een paar vakantiegangers is het er uitgestorven. Bussen komen er ook niet. Op kosten van de gemeente Dronten mogen de zusjes een taxi bestellen om via het station naar hun scholen in Lelystad en Zwolle te kunnen gaan.

De eerste uitzetting van het jaar is een directe gevolg van de nieuwe Vreemdelingenwet die van kracht is sinds april vorig jaar. De Orouji's vluchtten zes jaar geleden naar Nederland, omdat Nazila's vader Abdulreza, een actieve tegenstander van de ayatollahs die de dienst uitmaken in Iran, vreesde voor zijn leven. Drie jaar geleden werd hun eerste asielaanvraag afgewezen. De tweede aanvraag loopt nog, maar volgens de nieuwe Vreemdelingenwet mogen uitgeprocedeerde vluchtelingen geen beroep meer doen op voorzieningen, dit om ze aan te sporen Nederland vrijwillig te verlaten.

Met het verlenen van de noodopvang en andere faciliteiten handelt gemeente Dronten tegen de geest van de nieuwe wet, zegt een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. ,,Dronten handelt niet conform het landelijke beleid.''

,,Wij zullen nooit vrijwillig terugkeren naar Iran,'' vertelt Nazila. Afgezien van het gevaar dat haar vader loopt om gearresteerd te worden, verwacht Nazila niet te kunnen aarden in Iran. ,,Als jonge vrouwen zouden we het zwaar krijgen daar.''