Bewoners van Mandelaville verjaagd

Duizenden bewoners van een krottenwijk in het Zuid-Afrikaanse Soweto zijn gisteren van de woonplek verdreven waar ze 26 jaar geleden zijn neergestreken. De bewoners van Mandelaville, genoemd naar de Zuid-Afrikaanse oud-president, moeten plaats maken voor een miljoenenproject dat de gemeente Johannesburg heeft ontwikkeld. Johannesburg heeft voor de komende week nog een reeks uitzettingen op het programma staan.

De 1.742 families worden overgebracht naar een andere locatie in de stad, een voormalig pension voor mijnwerkers. Het grootste deel van de groep moest de afgelopen nacht echter in de openlucht doorbrengen.

De Zuid-Afrikaanse politie hield de bewoners op afstand toen de 'rode mieren' aan de slag gingen, beveiligingsmensen in rode overalls die de krotten van oude pallets en golfplaten tot de grond toe hebben afgebroken. Een paar bewoners gooiden stenen, maar volgens de politie verliep de operatie verder geweldloos.

Een rechtbank gaf gisteren het bevel tot de `grote schoonmaak'. De gemeente zegt te handelen uit ongerustheid over criminaliteit in Mandelaville en de slechte sanitaire voorzieningen in de wijk.

De kaalslag van de krotten in Mandelaville legt de enorme woningtekorten bloot waarmee de zwarte Zuid-Afrikaanse bevolking acht jaar na het einde van het apartheidsbewind nog altijd worstelt. De ANC-regering heeft sinds 1994 1,1 miljoen huizen gebouwd voor naar schatting vijf miljoen Zuid-Afrikanen, maar 7,5 miljoen anderen leven nog steeds in erbarmelijke omstandigheden, veelal in illegale nederzettingen rond de grote steden.

De afbraak van de woningen in Soweto roept herinneringen op aan de jaren van de apartheid in Zuid-Afrika, toen de blanke regering naar schatting vier miljoen zwarten en kleurlingen verdreef naar de `thuislanden'.

,,Het ANC heeft ons in de steek gelaten'', riepen sommige bewoners van Mandelaville. De meesten vrezen dat ze op hun nieuwe woonplek te dicht op elkaar wonen. De barakken van het oude pension bieden woonruimte aan 1.100 mensen.

De krant The Star meldt dat er een ,,oorlog'' dreigt tussen de voormalige bewoners van Mandelaville en de buurtbewoners rond het pension waar ze nu worden gehuisvest. De inwoners van de Sol Plaatje krottenwijk zouden eerder verzoeken hebben ingediend om het leegstaande pension te bewonen en zijn verontwaardigd dat anderen hun plaats innemen.