Berlusconi wil ongerustheid wegnemen

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft verzekerd dat het vertrek van de pro-Europese minister Renato Ruggiero geen afbreuk zal doen aan de inzet van zijn centrum-rechtse coalitie voor een sterk en verenigd Europa.

Berlusconi probeerde in een vraaggesprek met dagblad Corriera della Sera de ongerustheid weg te nemen die in verschillende landen van de Europese Unie is gerezen na het ontslag, afgelopen zaterdag, van minister Ruggiero van Buitenlandse Zaken. ,,Wij zijn er vast van overtuigd dat de toekomst van ons land ligt in een Europa dat sterker is en met één stem weet te praten'', aldus de premier. Berlusconi neemt de vacante ministerspost er zelf bij voor ,,ten minste een half jaar''. Hij zei het departement te willen reorganiseren opdat het de economische belangen van Italië beter gaat behartigen.

Volgens Berlusconi was de partijloze Ruggiero niet langer te handhaven in de coalitie die zeven maanden geleden aantrad. ,,Wij konden niet langer doorgaan op deze wijze, waarin we elke dag genoodzaakt waren onze Europese gezindheid te testen.''

De internationaal gerespecteerde 71-jarige Ruggiero nam ontslag na een aanvaring met zijn premier. Berlusconi had gezegd dat alleen hij de koers in de buitenlandse politiek uitzet en dat zijn minister die maar had uit te voeren. Bovendien had Ruggiero zich gestoord aan de euroscepsis die enkele collega-ministers openlijk etaleerden.

Naar aanleiding van Ruggiero's vertrek drong Frankrijk gisteren aan op ,,opheldering'' van de positie van Italië in de Europese Unie. ,,Ik denk dat een bevestiging nodig is van de Europese betrokkenheid'' van Italië, aldus de Franse minister van Financiën, Laurant Fabius. Eerder bestempelde de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, het opstappen van zijn Italiaanse collega als een ,,zorgwekkende overwinning van anti-Europese strekking''.

Minister Josep Piqué van Buitenlandse Zaken van Spanje, dat sinds een week het roulerend vorzitterschap van de Europese Unie bekleedt, heeft de besprekingen die hij vandaag in Rome zou voeren uitgesteld. Piqué zei te hopen Ruggiero's opvolger Berlusconi snel te kunnen ontmoeten. Hij beklemtoonde dat het van belang is dat de regeringen van de eurolanden getuigen van ,,een gunstige gezindheid jegens de euro''.

De woordvoerder van de Europese Commissie reageerde gisteren terughoudend op de Italiaanse politieke perikelen. ,,We hebben geen reden om te twijfelen aan de volledige inzet van Italië voor de Europese zaak''.