Argentijnse devaluatie treft ook bedrijfsleven

De crisis in Argentinië gaat het internationale bedrijfsleven forse stroppen opleveren. ING maakte gisteren bekend een voorziening te hebben genomen van 60 miljoen dollar (69 miljoen euro). Ook Spaanse en Franse bedrijven worden hard geraakt.

Het Argentijnse parlement ging dit weekeinde onder meer akkoord met de loskoppeling van de één-op-één koppeling van de peso aan de dollar. Twee weken geleden was Argentinië al gestopt met het betalen van rente en het aflossen van de schulden. Het Latijns Amerikaanse land heeft een schuldenlast van ruim 150 miljard dollar.

De voorziening van ING heeft betrekking op de 130 miljoen dollar (150 miljoen euro) aan beleggingen die de Nederlandse bankverzekeraar heeft uitstaan in Argentijnse staatsobligaties. In totaal bedraagt het aantal leningen 750 miljoen euro, waarvan 600 miljoen euro aan grote internationale bedrijven. Deze kredieten zijn echter met onderpanden voldoende afgedekt, zegt een woordvoerster van ING. Branchegenoot Fortis heeft in Argentinië 30 miljoen euro aan ongedekte kredieten uitstaan.

Een ander Nederlands concern dat de crisis aan den lijve ondervindt, is supermarktbedrijf Ahold. Het detailhandelsconcern heeft een obligatielening van 350 miljoen dollar uitstaan bij haar Argentijnse dochterbedrijf, de supermarktketen Disco. Die zal mogelijk met tientallen miljoenen dollars moeten worden afgewaardeerd. Vanmiddag maakt Ahold bekend hoe ze dit probleem aanpakt. De afwaardering wordt volgens een zegsman mogelijk verzacht, doordat bedrijven hun verliezen, net als in Nederland, bij de fiscus mogen compenseren. Het supermarktconcern merkt al langer de afnemende koopkracht van Argentijnen. Ook voor dit jaar verwacht Ahold ,,een aanhoudend zwakke markt''.

Ook Unilever, dat een omzet heeft van 1 miljard euro in Argentinië, heeft maatregelen genomen om de winstmarges op peil te houden en het valutarisico te beperken. Zo heeft het voedingsmiddelen- en zeepconcern de verpakkingen in dat land verkleind en de kredietlijnen aangescherpt. Klanten van Unilever moeten sinds kort binnen zeven dagen hun rekening betalen. Daarnaast verminderde het concern zijn magazijnvoorraden sterk.

De Spaanse multinationals met investeringen in Argentinië hebben gisteren als gevolg van het aangekondigde pakket aan economische noodmaatregelen in dat land meer dan 10 miljard euro aan waarde verloren. De bedrijven, die allen behoren tot de zwaargewichten op de Spaanse beurs moesten koersverliezen op hun aandelen incasseren tussen de drie en acht procent.

Van de Europese beurzen was het drama van de Argentijnse crisis gisteren het best voelbaar in Madrid. In tegenstelling tot wat gisteren in deze krant werd gemeld was de beursvloer open ondanks de vrije dag in verband met drie koningen. De aangekondigde maatregelen, met name de forse devaluatie van de Argentijnse peso, zorgde voor een slachting onder de bedrijven met grote belangen in Argentinië. Het zwaarst werd de oliemaatschappij Repsol YPF getroffen, met een koersdaling van bijna 8 procent. Behalve de effecten van de devaluatie heeft Repsol, dat grofweg de helft van de Argentijnse olie-export in handen heeft, te lijden onder speciale prijsmaatregelen en een bijzondere exportheffing op olieproducten die zal worden ingevoerd. Zware klappen liep ook Telefónica op. Met een daling van 4,44 procent verloor Spanjes grootste beursfonds 3,3 miljard euro in waarde.