`Amsterdam leeft!' heeft zin in verkiezingsstrijd

De hoofdstad kan nu ook kennismaken met een leefbaarheidspartij. Velen van de enthousiaste aspirant-politici van Amsterdam leeft! kennen het klappen van de zweep.

Bijna iedereen in de zaal heeft een politiek verleden. De voorzitter zit als ,,uitgetreden VVD'er'' in stadsdeelraad ZuiderAmstel. De penningmeester en de secretaris hebben hun VVD-lidmaatschap inmiddels opgezegd. Er zijn ex-leden van de Groenen en D66. David Pinto, hoogleraar interculturele communicatie aan de Universiteit van Amsterdam, en nummer 2 op de lijst, was lid van PvdA en D66. En met gejuich wordt een nieuwe PvdAafvallige binnengehaald.

In wijkopbouwcentrum Rijnstraat bespreken de leden van de net opgerichte lokale partij Amsterdam Leeft! - de Amsterdamse pendant van Leefbaar Utrecht - hun verkiezingsprogramma.

De partij had eigenlijk Leefbaar Amsterdam willen heten, maar die naam werd in 1992 al geregistreerd door een Amsterdamse marktkoopman, die met succes bezwaar maakte tegen de alternatieve naam Leefbaar Nederland Amsterdam. Uiteindelijk accepteerde het Register Amsterdam vorige maand de naam Amsterdam Leeft!

Een politiek verleden is een pré voor een raadslid in spe. De kandidaat beschikt over ervaring en neemt duidelijk afstand van het beleid van een gevestigde partij.

In het voorstelrondje lichten de kandidaten eerst hun politieke doopceel. Secretaris Hans Bremer stapte uit de VVD uit onvrede over het gemeentelijke parkeerbeleid. Nummer 11 heeft zich van de Groenen gedistantieerd, omdat die partij ondemocratisch zou zijn georganiseerd.

De vraag is: fleuren we met het succes van leefbaar of niet? ,,We moeten ons voordeel doen met het succes van Leefbaar Utrecht en Leefbaar Hilversum'', zegt een grijzende nummer 9, tot vorig jaar lid van Leefbaar Hilversum. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen behaalde Leefbaar Hilversum 35 procent van de stemmen, Leefbaar Utrecht ruim 30 procent. 150 partijen voeren inmiddels de naam Leefbaar. Zij kunnen zich niet aansluiten bij de landelijke partij Leefbaar Nederland, individuele leden van lokale partijen wel.

Het bureau Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam heeft berekend dat Amsterdam Leeft! 20 procent van de stemmen in Amsterdam zou kunnen halen. Dat betekent zes of zeven zetels. ,,We moeten er een keihard programma inrammen! In de taal van het volk'', roept een jonge moeder. ,,En als slogan: geen woorden maar daden! Zoiets.'' ,,Een partij met lef'', zegt David Pinto. ,,We staan PAL!'', suggereert de grijzende nummer 9. ,,PAL: Partij Amsterdam Leeft!'' Die wordt het.

En het programma? Dat oogt braver dan dat van de Utrechtse en Hilversumse leefbaarpartijen. Die onderscheidden zich de afgelopen jaren door hun brutale oppositie. In Utrecht werd het grootschalige Utrecht Centrumplan teruggedraaid, in Hilversum de busbaan. Amsterdam Leeft! is vóór de Noord-Zuidlijn, vóór de ontwikkeling van de Zuidas. ,,Maar zodra we kunnen draaien we de stadsdeelraad voor de binnenstad terug'', zegt Pinto. Voorzitter Jule Jellema: ,,Hij is onze Henk Westbroek.''