Amerikaanse leger in Afghanistan verlegt prioriteiten

Het Amerikaanse leger in Afghanistan gaat zich richten op het oprollen van de restanten van Al-Qaeda en de Talibaan en stopt met het ,,najagen van de schaduwen'' van Osama bin Laden en mullah Omar.

Volgens Pentagon-woordvoerder John Stufflebeem richten de Amerikanen zich nu volledig op de laatste verzetshaarden van Al-Qaeda en de Talibaan in Afghanistan. ,,Het werk is nog niet afgerond'', zei Stufflebeem gisteren in Washington.

De Amerikaanse strijd in Afghanistan ging gisteren de vierde maand in. Verscheidene keren leken de Amerikanen dichtbij Bin Laden en Omar, maar telkens bleek dat de twee op tijd wisten te ontkomen.

Wel gaven zich gisteren drie voormalige ministers van het Talibaanregime over aan de nieuwe Afghaanse autoriteiten. Het ging om minister van Defensie mullah Ubaidullah, minister van Justitie mullah Turabi en minister van Industrie mullah Saadudin. Een andere minister, Abdul Motmain van Informatie, werd gevangengenomen en overgedragen aan de Amerikanen. Zij hopen via de voormalige hoogwaardigheidsbekleders informatie te krijgen over de mogelijke verblijfplaatsen van mullah Mohammed Omar en Osama bin Laden.

Volgens een opiniepeiling van tv-station CBS vindt 60 procent van de Amerikaanse bevolking dat de oorlog niet gewonnen is totdat de Verenigde Staten Bin Laden te pakken hebben.

Amerika moet na de oorlog in Afghanistan zien te voorkomen dat terroristen voet aan de grond krijgen in landen als Somalië, Jemen, Indonesië en de Filippijnen. Dat zegt de onderminister van Defensie, Paul Wolfowitz, vandaag in de New York Times. Eerder zei Wolfowitz, die bekend staat als een hardliner in de regering van president Bush, voorstander te zijn van een harde aanpak van Irak. Nu suggereert hij dat een militaire aanpak van Irak de relaties van de VS met Europese en Arabische landen kan schaden. Overigens sloot Wolfowitz militaire acties tegen andere landen niet uit. [Vervolg AFGHANISTAN: pagina 5]

AFGHANISTAN

Bliksembezoek Tony Blair

[Vervolg van pagina 1] Volgens een Amerikaanse defensiewoordvoerder hebben de Amerikanen in de grottencomplexen van Tora Bora, in het oosten van Afghanistan, bewijzen gevonden dat Osama bin Laden zich daar heeft opgehouden, maar wanneer dat was is onbekend. Vrijwel alle grotten in het gebied zijn onderzocht door Afghaanse anti-Talibaanstrijders en Amerikaanse troepen. Washington heeft verschillende keren laten blijken dat Bin Laden mogelijk naar Pakistan is gevlucht.

De Britse premier Tony Blair heeft gisteravond een kort bezoek gebracht aan Afghanistan. Hij bezocht als eerste westerse regeringsleider het land sinds de Amerikaanse bombardementen op 7 oktober begonnen. Blair sprak onder meer met de leider van de Afghaanse interim-regering, Hamid Karzai. Blair arriveerde kort voor middernacht lokale tijd in Baghram. Hij zei met zijn bliksembezoek van enkele uren aan de voormalige Russische luchtmachtbasis Baghram, zo'n vijftig kilometer ten noorden van de hoofdstad Kabul, de steun van de internationale gemeenschap aan de Afghaanse interim-regering tot uitdrukking te willen brengen.

Volgens de Britse premier zal Afghanistan niet in de steek worden gelaten. ,,Afghanistan is te lang een mislukte staat geweest en de wereld heeft daarvoor een prijs betaald in de vorm van export van terreur, export van drugs en tenslotte de explosie van dood en verwoesting in de straten van de Verenigde Staten'', aldus Blair tijdens een persconferentie.

hoofdartikel: pagina 7