AEX blijft hangen rond 500 punten

De AEX-index beweegt zich nu al enkele weken rond de 500 punten, en vanmorgen was het niet anders. Rond het middaguur zakte de index weer tot net onder de 500-puntengrens, met een verlies van 0,3 procent op 499,26 punten. Eerder zakte de AEX tot 498 punten, en steeg tussentijds ook nog even tot bijna 502 punten.

De beurs liet een verdeeld beeld zien. Bij de hoofdfondsen voerde KPN enige tijd de lijst aan, met 2 procent winst op 6,13 euro. Het telecombedrijf leek te profiteren van goed nieuws vanuit Duitsland. Deutsche Telekom liet maandag weten dat de verkoop van breedband-internet, een belangrijke geldbron voor de telecomsector, flink boven de verwachtingen ligt.

Vol verwachting werd utgekeken naar de omzetcijfers over 2001 die Ahold vanmiddag zou presenteren. Analisten verwachtten dat de verkopen van het supermarktconcern een stijging van 25 procent zullen laten zien. Het aandeel kwam aan het eind van de ochtend 1 procent hoger uit op 31,18 euro.

Philips-topman Kleisterlee praatte via een interview in The Wall Street Journal het aandeel van het elektronicaconcern omhoog (0,8 procent erbij op 33,86 euro). Hij verwacht dat de geplande reorganisatie de tweede helft van volgend jaar een extra kostenbesparing van 700 miljoen euro zal opleveren.

De crisis in Argentinië lijkt van de financiële waarden alleen ING te treffen. Als eerste maakte de bankverzekeraar bekend een voorziening (60 miljoen dollar) te nemen op zijn Argentijnse leningen. Kennelijk niet tot genoegen van beleggers, die het aandeel 1,6 procent naar beneden duwden op 27,94 euro. Analisten betreuren deze reactie. ABN Amro, dat veel minder spraakzaam is over zijn Argentijnse `exposure', kon juist 1,4 procent winst bijschrijven.

Bij de middelgrote fondsen had KLM de wind mee. De rampzalige gevolgen van 11 september lijken voor een belangrijk deel voorbij, wat het aandeel weer in beeld brengt (plus 1,4 procent op 14,14 euro).

Amsterdam had het tij tegen van Wall Street, waar het Dow Jones-gemiddelde gisteravond 0,6 procent prijsgaf op 10.197 punten.

Ook de overige Europese beurzen schommelden vanmorgen tussen winst en verlies. In Azië gaf de beurs van Tokio vanmorgen 2,3 procent prijs, de beurs van Seoel verloor 2,2 procent.