Aantal websites op internet krimpt

Het internet wordt kleiner. Eind vorig jaar is volgens onderzoeksbureau Netcraft het aantal websites met 182.142 afgenomen. Netcraft, dat al sinds 1995 maandelijks onderzoek doet naar het aantal websites, telde eind december ruim 36,2 miljoen actieve websites.

Onder een actieve website verstaat het Amerikaanse Netcraft een domeinnaam (zoals www.nos.nl) met een website. Ook subdomeinen (teletekst.nos.nl) worden meegeteld. Voor de telling maakt het niet uit uit hoeveel pagina's een website bestaat. Het world wide web bestaat uit miljarden webpagina's. De gerenommeerde zoekmachine Google heeft er ruim 2 miljard geïndexeerd.

Ook in augustus 2001 stelde Netcraft, dat onderzoek doet voor onder meer Microsoft, IBM en Elsevier Sciences, een daling van het aantal websites vast. De oorzaken van de afname waren volgens Netcraft faillissementen bij hostingproviders (bedrijven die websites voor anderen herbergen) en de nasleep van het Code-Redvirus. Dit kwaadaardige virus legde een deel van het internet, dat wereldwijd ruim 513,4 miljoen gebruikers heeft, plat. Veel bedrijven namen hun computersystemen tijdelijk uit de lucht om ze te beveiligen.

De voornaamste oorzaak van de huidige daling van het aantal websites is de afname van geregistreerde domeinnamen, zegt Netcraft. Het aantal .com-domeinen is de afgelopen drie maanden met 130.000 gedaald.

Veel eigenaren van domeinen die in 1999 een naam hebben geregistreerd in de hoop er veel geld mee te verdienen, laten deze nu schieten. .Com-domeinen worden doorgaans voor een periode van twee jaar geregistreerd.

Netcraft verwacht niet dat de krimp van het web blijvend is. De introductie van nieuwe domeinen als .biz en .info en de ontwikkeling van het internet in Afrika en Azië zullen op korte termijn weer voor groei zorgen.

In Nederland neemt het aantal geregistreerde domeinnamen niet af, aldus woordvoerder Ben Geerlings van de Stiching Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Eind december waren er 684.639 .nl-domeinen geregistreerd. De groei van het aantal .nl-domeinen vlakt wel af. In 2000 nam het aantal .nl-domeinen met 376.000 toe, terwijl de groei in 2001 151.000 domeinnamen bedroeg.

Ook het aantal `teruggegeven' domeinen stijgt, aldus Geerlings. Dit zijn domeinnamen die niet langer worden gebruikt door de eigenaren. In december 2001 bedroeg het aantal opgeheven domeinen 8.542. In december 2000 waren dit er 1.135.