VS bevriezen geld Iraakse oppositie

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voorlopig geen geld meer aan de belangrijkste Iraakse oppositiebeweging, het Iraaks Nationaal Congres (INC), wegens ,,zwakten'' in de boekhouding. Een INC-woordvoerder noemde de maatregel ,,prematuur'' en meende dat deze te maken heeft met politieke meningsverschillen binnen de regering. Inderdaad bestaat er op het State Department veel kritiek op het INC, dat als ineffectief en ongeorganiseerd wordt beschouwd. Daarentegen zien haviken binnen de regering, met name op het ministerie van Defensie, het INC als hoofdrolspeler in een door hen bepleite afrekening met het bewind van Saddam Hussein in het kader van de huidige campagne tegen het terrorisme.

Volgens een hoge functionaris van het State Department is bij een accountantsonderzoek gebleken dat het INC de besteding van het eerder van de VS ontvangen geld niet goed kan verantwoorden. Washington zal het INC opnieuw geld geven zodra een ,,toereikende financiële controle'' is ingesteld. De functionaris onderstreepte dat het departement ondanks de maatregel de groep blijft beschouwen als een belangrijke speler in de oppositie tegen Saddam Hussein.

Woordvoerder Sharif Ali bin al-Hussein van het INC zei dat bepaalde functionarissen op het ministerie van Buitenlandse Zaken, in het bijzonder restanten uit de tijd van president Clinton, geen agressieve actie wensen tegen Saddam Hussein. Dezen, zo zei hij ,,willen Saddam pacificeren. Ze willen hem onder controle houden en hem in zijn doos houden, en ze willen hem niet aanpakken als het hoofd van een terroristische staat.''

Het Congres, waar het INC veel steun geniet, heeft vorig jaar 25 miljoen dollar voor de groep uitgetrokken, waarvan 10 miljoen binnen Irak zou moeten worden gebruikt. Maar Al-Hussein zei dat het State Department niet wil dat binnen Irak Amerikaans geld wordt gebruikt, en dat het INC daarom het hele bedrag had afgewezen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken had vervolgens 12 miljoen dollar aan de groep overgemaakt, dat in hoofdzaak was gebruikt om informatie te verzamelen over misstanden in Irak. Het INC is een overkoepelende organisatie, geleid door Ahmed Chalabi. Deze voormalige Iraakse bankier is in Jordanië bij verstek ter dood veroordeeld wegens verduistering en andere misdrijven.