`Verdenking rond Boonstra ruimer'

Oud-Philipstopman C. Boonstra heeft mogelijk met voorkennis gehandeld in aandelen van bedrijven waarmee het elektronicaconcern een relatie onderhield. Het kan daarbij gaan om ondernemingen als telecombedrijf Lucent en producent van chips VLSI. Het bestuderen van de transacties maakt deel uit van een onderzoek van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) naar mogelijke handel met voorkennis in aandelen van amusementbedrijf Endemol en supermarktconcern Ahold door Boonstra.

De advocaat van Boonstra, J. Italianer, stelt dat er geen sprake van voorwetenschap hoeft te zijn ook al heeft Philips daarmee een band gehad. ,,Ik geef een zuiver fictief voorbeeld. Als mijn cliënt bijvoorbeeld in 1995 handelde in aandelen van Lucent, terwijl Philips in 1997 een samenwerking aanging met dat bedrijf, dan zegt dat helemaal niets.'' De advocaat van Boonstra wil niet ingaan op de vraag of Boonstra daadwerkelijk gehandeld heeft in aandelen van bedrijven waarmee Philips banden heeft of hield.

Het is voor het eerst dat de verdediging van Boonstra reageert op het onderzoek naar mogelijke voorkennis in aandelen. Het Algemeen Dagblad berichtte vandaag dat toezichthouder Stichting Toezicht Effectenverkeer onderzoekt of Boonstra met voorkennis handelde in aandelen van bedrijven waarmee het elektronicaconcern relaties heeft of had. ,,Het is duidelijk dat de krant informatie heeft uit het vertrouwelijke strafdossier'', zegt Italianer. ,,Deze informatie moet afkomstig zijn van of STE, de Economische Controle Dienst of het openbaar ministerie. Het Algemeen Dagblad en een bron bij een van deze instanties zijn eendrachtig bezig met een beschadigingscampagne van mijn cliënt.''Italianer zegt dat hij geen stappen gaat ondernemen. ,,De mogelijkheden zijn te beperkt om achter deze geheime bronnen te komen.''