Veertig werken van d'Orsay naar Haags museum

Het Musée d'Orsay in Parijs leent veertig belangrijke werken uit haar collectie tijdelijk uit aan het Gemeentemuseum in Den Haag. De werken zijn vanaf 23 maart tot 14 juli de belangrijkste attractie van de tentoonstelling De tijd van Degas. Dat meldt het Gemeentemuseum op haar website www.gemeentemuseum.nl. Het merendeel van de geleende schilderijen uit de collectie van het Musée d'Orsay is gemaakt door de eigenzinnige impressionist en Parijzenaar Edgar Degas ((1834-1917). Andere schilderijen komen van vermaarde kunstenaars als Edouard Manet, Paul Cezanne, Rousseau le Douanier, Elie Delaunay, Paul Gauguin en Eugène Delacroix. Het gebeurt volgens het Gemeentemuseum zelden dat het Musée d'Orsay een dermate grote partij kunstwerken in bruikleen afstaat. Degas' beroemde portret van de familie Bellelli, Monets Vrouwen in de tuin (het eerste doek dat hij helemaal buiten schilderde), De schommel van Renoir en de Bretonse boeren van Gauguin behoren tot de meest aansprekende titels die worden uitgeleend aan het Gemeentemuseum. De tentoonstelling bestaat niet alleen uit schilderijen. Aan de hand van foto's, gemaakt door onder anderen Degas, wordt ook een beeld gegeven van Parijs aan het einde van de 19de eeuw.