Van Velde is niet meer bang om te winnen

De onder deelnemers ongewenste Nederlandse kampioenschappen sprint werden afgelopen weekeinde bij de mannenschaatsers gewonnen door Gerard van Velde en bij de vrouwen zegevierde Andrea Nuyt. Het evenement stond in het teken van selecteren.

Enkele jaren geleden adviseerde Erben Wennemars de toen sukkelende Gerard van Velde op een feestje te stoppen met schaatsen. ,,Jij zal nooit leren omgaan met de klapschaats'', voorspelde zijn toenmalige ploeggenoot. Anno 2002 is Van Velde blij dat hij de raad van Erben Wennemars in de wind heeft geslagen. Na een sabbatical in 1999 kwam de slagerszoon uit Heerde dank zij zijn vriend Rintje Ritsma terug in een schaatsploeg terwijl de coaches Geert Kuiper en Jac Orie hem leerden omgaan met het nieuwe schaatsmechanisme. Gisteren veroverde Van Velde voor Jan Bos en Wennemars zijn vijfde nationale sprinttitel. Tussen zijn vierde en vijfde kampioenschap gaapte een gat van zes jaar.

Kuiper leerde Van Velde omgaan met zijn ,,winangst'', zoals de coach dit nieuwe psychologische fenomeen omschrijft. Van Velde staat al weer bijna een jaar op vrijwel gelijkwaardig niveau met Bos en Wennemars, maar zijn laatste zege dateert van 1996, een wereldbekerwedstrijd in Zuid-Korea. Dat was nog op `gewone' schaatsen. Na zijn terugkeer is hij lief voor de concurrentie. Een wedstrijd winnen is voor Van Velde geen noodzaak, de autoverkoper is al blij dat hij weer meedoet. Kuiper leerde Van Velde ook om te gaan met de vrees te vallen in de bochten. ,,Daar moet je juist meer snelheid maken'', meent Kuiper. ,,Vanaf de WK sprint van vorig jaar in Inzell is dat verbeterd.''

De uitslag van de NK impliceerde dat Nederland over twee weken op het WK wordt vertegenwoordigd door Van Velde, Bos, Wennemars én Postma. Maar Kuiper kan zich niet voorstellen dat zijn pupil in Hamar kan strijden om de wereldtitel. ,,Het is voor Gerard nog steeds moeilijk om op een sprinttoernooi vier keer een topprestatie te leveren. Er zit altijd wel een zwakke afstand tussen. Daarnaast zou Van Velde meer risico moeten nemen bij de start. Je moet als het ware zoals Wennemars in het startschot vallen. Starters zijn ook maar mensen. Toch is zijn eerste honderd meter stabieler geworden. Van Velde zou ook een goede hardloper zijn.''

Toch beseft de dertigjarige Van Velde wat zijn tekortkomingen zijn. Op de tweede 1.000 meter van het toernooi in Groningen liet hij zich in de slotronde bijna verrassen door Jan Bos. ,,Die laatste binnenbocht was niet goed van mij. Mondiaal gezien is het niveau van de duizend meter iets omhoog gegaan. Ik ben daarin niet meegegroeid. Dat kan me op een WK opbreken.''

De sprinters krijgen in Hamar gezelschap van Ids Postma. De olympische kampioen won zaterdag de duizend meter en werd gisteren op die afstand tweede. Postma vindt dat hij nu voldoende heeft bewezen dat hij ook op die afstand kan worden afgevaardigd naar de Winterspelen in Salt Lake City. ,,Als je twee keer tegen Bos en Van Velde, die toch ook tot de wereldtop behoren, een goede prestatie levert, heb je recht van spreken'', sprak Postma in de richting van de keuzecommissie van de schaatsbond. De Fries was er niet over te spreken dat hij zich enkele dagen na terugkeer uit Salt Lake City op de NK allround moet kwalificeren voor het wereldkampioenschap.

Mokken deed ook Jakko Jan Leeuwangh. Hij meent dat hij op grond van een overwinning in een wereldbekerwedstrijd in Berlijn recht heeft komend weekeinde deel te nemen aan een olympische kwalificatiewedstrijd in Heerenveen. Wennemars, Jochem Uytdehaage en Martin Hersman zijn wel toegelaten tot de skate off voor een ticket naar Salt Lake City. Leeuwangh overweegt zelfs een advocaat in te schakelen. Jan van der Hout van de commissie topsport van de schaatsbond ontnam hem alle illusie. Leeuwangh is eind vorig jaar op het olympisch kwalificatietoernooi zijn nominatie kwijtgeraakt. In Groningen eindigde hij overigens op alle afstanden en in het eindklassement op de vijfde plaats.

Leeuwangh, die een eenzame strijd levert omdat hij zelfs niet wordt gesteund door zijn coach Peter Mueller: ,,Ik wil deze week een gesprek met Van der Hout. Vier jaar voorbereiding is voor mij naar de klote omdat ik een weekeinde wat minder heb gereden. Wat heeft het nog voor zin rijders aan te wijzen? Ik word hier niet goed van.'' Leeuwangh vond ook weinig begrip bij ploeggenoot Wennemars. ,,Dit is topsport'', aldus de sprinter die met tegenzin deelnam aan het toernooi in de kille Kardingehal en op de laatste dag voluit moest op de sprint om een startbewijs voor het WK niet te verspelen. Wennemars laadde zich toen zo op, dat hij die afstand ook glansrijk won.

Verder was er weinig opwinding in Groningen. Rintje Ritsma, die het toernooi beschouwde als een voorbereiding op de olympische mijl, tobde weer eens met zijn schaatsen en reed vier miserabele afstanden waardoor hij als twaalfde in het eindeklassement eindigde. Zijn schoenen bleken niet meer te repareren en een experiment met blokjes rondom het klapmechanisme om een grotere slagkracht te krijgen, liep uit op een grote mislukking.